Karavan „Duh mladosti“ u Užicu

Karavan „Duh mladosti“, projekat koji će pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  promovisati dualno i preduzetničko obrazovanje, sport i volonterizam u 35 gradova u Srbiji, prošle nedelje uspešno je organizovan na Trgu partizana u Užicu. Za mlade su organizovana takmičenja u basketu, fudbalu i rukometu, rešavao se PIS-test, a panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja protekla je u znaku primera dobre prakse.

Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić istakla je da je Užice  prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo inovativni model u obrazovanju.

‘’Kada smo pre godinu dana počinjali bili ste među prvima. Dostižni u kvalitetu profila u oblasti drvne industrije, prestižni u rezultatima. Privilegovani ste da dobijete priznanje od dr Ursule Renold, jedne od najvećih eksperata iz Švajcarske. Danas ste graditelji novog profila u oblasti metalske industrije. Graditelji, kreatori, utemeljivači, ali od svega najvažnije stekli ste poverenje roditelja i učenika koji će u našim domaćim fabrikama iz ova dva područja rada unapređivati proizvodnju i držati čvrsto Užice i Zapadnu Srbiju na liderskom  tronu u dualnom i preduzetnučkom obrazovanju’’, rekla je Gabrijela Grujić.

Direktorka Sektora za edukaciju u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević naglasila je da  ovakav vid obrazovanja doprinosi  đacima da kroz učenje u realnom radnom okruženju usvoje potrebna znanja, razviju veštine i preduzetničke sposobnosti i tako jednostavnije, lakše i brže dođu do posla.

Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović izrazio je zadovoljstvo što su Užičani svesni značaja Karavana “Duh mladosti“ koji će, po rečima idejnog tvorca Miloša Obradovića, nastaviti da putuje po Srbiji i naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *