Pesničke vatre u znaku Milutina Bojića i Disa

‘’Pesničke vatre zlatiborske’’, manifestacija koja se ove godine 21. septembra održava u hotelu “Mona”, biće u znaku sto godina od smrti u Prvom svetskom ratu dvojice velikana srpskog pesništva – Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa.

Njihove stihove kazivaće glumci Ana Simić i Slobodan Ljubičić,  večne melodije „Tamo daleko“ i „Kreće se lađa Francuska“ pevaće Marija Marić-Marković i Aleksandar Stamatović, a nastupiće i hor Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

U programu učestvuju pesnici  iz inostranstva, gosti Udruženja književnika Srbije na 54. Beogradskim susretima pisaca – Louis Berholm i Antoan Simon iz Francuske, Boris Brenza i Stefan  Cifra iz Slovačke, Ivan Džeparski iz Makedonije i Turgut Tanyol iz Turske, dok će pesničke boje Srbije ove godine braniti Miljurko Vukadinović iz Beograda,  Živojin Rakočević iz Gračanice, Slobodan Ristović, Milosav Radibratović, Mirjana Ranković-Luković i Jeremija Lazarević sa Zlatibora i Milunika Mitrović iz Kosjerića. Posle umetničkog programa, ovu manifestaciju u čast pesničke reči  ukrasiće i velika vatra na Šumatnom brdu.

Ljubivoje Ršumović dobitnik je ovogodišnje Povelje ‘’Pesničkih vatri’’ za celokupno stvaralaštvo. O njegovom delu govoriće Vladimir Andrić, pisac, pozorišni, filmski i televizijski reditelj i urednik TV programa za decu.

Organizatori četvrtih ‘’Pesničkih vatri zlatiborskih’’ su Opština Čajetina, Turistička organizacija „Zlatibor“, Udruženje književnika Srbije  i Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *