”Licidersko srce” okupilo mlade folklorce iz devet država

Svečanim defileom glavnom ulicom i zajedničkim koncertom na gradskom trgu počelo je u Užicu ”Licidersko srce 2017.”, međunarodni dečji festival folklora koji s uspehom već deveto leto organizuje užičko Udruženje građana ”Era”. Ovogodišnji festival okuplja oko 1.000 učesnika iz folklornih ansambala iz devet država. Šarenilo njihovih nacionalnih nošnji, bogatstvo igara i pesama, mladalačka živost ulepšavaju tokom pet dana trajanja svakodnevni život Užica i okolnih mesta gde ”Licidersko srce” gostuje.

Posebno je bio upečatljiv svečani defile užičkom glavnom ulicom. Od muzeja prema trgu, kroz špalir velikog broja okupljenih Užičana, krenula je povorka razigrane mladosti. Kao prethodnica mladih folkloraca, na čelu su išli motoristi iz moto-kluba ”Ere” dajući tako podršku događaju koji organizuje folklorno udruženje istog imena. Za njima nekoliko vozila oldtajmera, medju kojima i jedan besprekorno uredjen ”stojadin” i ”fića”. Iza automobila išli su i svirali trubači: članovi orkestra Ivana Jovanovića, koji su se upravo vratili sa sabora trubača u Guči gde su osvojili ”Zlatnu trubu”. A za njima učesnici festivala, sa nacionalnim zastavama i obeležjima ansambala.

Prvi je išao folklorni sastav domaćina, Udruženja gradjana ”Era” koje organizuje festival. Zatim deca iz Grčke, a za njima beogradski KUD ”Dimitrije Tucović”. Sledeće su bile devojčice iz Kine, iz kineskog umetničkog ansambla ”BTV rainbow”, koje su pobrale najviše aplauza. U povorci iza njih bili su mladi iz rumunskog folklornog društva ”Sigeti”, KUD Valjaonice iz Sevojna, pa dečji ansambl iz Turske, mladi sastava ”Jonče Hristovski” iz Makedonije, zatim ”Marinija” iz Poljske, KUD ”Pronija” iz BiH, plesna grupa ”Čiperke” iz Bečeja, KUD ”Prvi partizan” i na kraju ”Pastrina” iz Bugarske. Svi oni igrali su i pevali prolazeći užičkim bulevarom, pozdravljeni podrškom Užičana. Potom su se ansambli igrama predstavili na večernjem koncertu održanom na pozornici Trga partizana, gde je okupljene prigodnim govorom pozdravio gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Od ostalih sadržaja ovog ”Liciderskog srca” treba pomenuti održanu izložbu narodnih nošnji, a sledi folklorna igraonica na užičkom trgu, Kraljevom trgu na Zlatiboru i kod ćuprije u Višegradu, kao i festivalski koncert u Andrićgradu. Pretposlednjeg festivalskog dana je koncert i zumba žurka na užičkom trgu, a poslednjeg grnčarska radionica u Zlakusi i folklorna igraonica na Trgu partizana. Tokom festivala na svim mestima gde su dešavanja organizuje se humanitarna akcija ”Licidersko srce deci”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *