Popravljaju zidine užičkog Starog grada

Počeli su radovi na revitalizaciji užičkog Starog grada, tvrđave građene u 14.veku koja je pre tri decenije poslednji put obnavljana. Uskoro će gornji deo biti pristupačniji za posetioce. To je početak obimnih poslova na ovoj tvrđavi koja treba da postane jedinstvena turistička atrakcija.

”Počeli smo prvu fazu koja se bavi gornjim gradom, dok će se sledeće dve faze baviti srednjim gradom i vodenom kulom. To će ukupno da košta oko 70 miliona dinara. Za ovogodišnje radove Ministarstvo za kulturu je obezbedilo 5,5 miliona dinara, za ta sredstva konkurisaoje Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Ovo je, praktično, nastavak onih radova od pre tri decenije, jer su zidine pod uticajem vremena i ljudi došle u ovo stanje, pa se sada radi da ovaj deo tvrđave bude siguran za posetioce”, rekao je gradonačelnik UžicaTihomir Petković i najavio da gradska uprava zajedno sa Emirom Kusturicom i arhitektom Branislavom Mitrovićem planira da osmisli dodatne turističke sadržaje za Stari grad (na primer most sa zlatiborskog puta, mini žičaru, muzeje, hotel ili nešto slično), da se što pre ponudi idejni projekat.

 Direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ivan Milunović kaže da je ta ustanova revitalizaciju užičke tvrđave stavila na listu prioriteta u ovoj godini kao najatraktivniji projekat u smislu povezivanje kulture i turizma. – Grad Užice je pokrenuo inicijativu da se konzervira ova tvrđava, a mi smo za to zatražili sredstva od Ministarstva kulture i dobili za ovu godinu. Baziramo se sada na gornjem i srednjem gradu gde ćemo obaviti konzervatorske radove i popravke zidina. Posvetićemo se, pre svega, bezbednosti građana koji dolaze na tvrđavu, a posete su mnogobrojne u poslednje vreme, pa ćemo uraditi zaštitne ograde, putokaze i drugo”, izjavio je Milunović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *