Nova sportska hala u ”Goliji” na Zlatiboru

Nova sportska hala površine 660 kvadrata, u koju su Ministarstvo turizma, grad Užice i užička ustanova ”Dečje odmaralište Zlatibor” uložili ukupno 34 miliona dinara, otvorena je u sastavu vile ”Golija” na Zlatiboru. Time je, uz niz drugih ulaganja u modernizaciju ovog objekta u poslednje tri godine ukupno vrednih 80 miliona (zatvoreni bazen, novi tereni, smeštajni kapaciteti i drugo) zaokružena ponuda tog najstarijeg zdanja za odmor dece, sagrađenog još 1930. godine.

Ministar turizma Rasim Ljajić, koji je otvorio novu sportsku halu, podsetio je da je Zlatibor jedna od tri top destinacije srpskog turizma sa neverovatnim potencijalom. – Te potencijale ne samo da smo prepoznali već smatramo da se u velikoj meri sada iskorišćavaju zahvaljujući investicijama države i privatnog sektora. Radićemo da Zlatibor pozicioniramo kao važno mesto za pripreme sportskih ekipa, dogodine gradimo atletsku stazu. Što se tiče obnovljenog odmarališta ”Golija”, u njega hoćemo da privučemo što veći broj dece i sportista mlađih kategorija, pre svega u košarci i odbojci. Naredne godine ovde ćemo graditi i saunu, slanu sobu, teretanu i dečju igraonicu. A interesovanje je već toliko da ovih 200 ležajeva nije dovoljno, pa je neophodno još 100 ležajeva da zaokružimo ovo odmaralište kao destinaciju za školski i sportski turizam – izjavio je ministar Ljajić.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, ustanova ”Dečje odmaralište Zlatibor” uspešno posluje i iz svojih prihoda je u poslednje tri godine učestvovala u finansiranju projekata vrednih 80 miliona dinara. Od toga polovinu sredstava obezbedilo je Mnistarstvo turizma. Tako sada odmaralište ”Golija” spada u najmodernije, s velikom popunjenošću i postaje predvodnik školskog turizma na Zlatiboru, rekao je Petković.

 

Preduzimljivi direktor ”Dečjeg odmarališta Zlatibor” Vladan Cuparić, za čijeg mandata je objekat ”Golija” proširen i od obične stare zgrade pretvoren u moderno turističko zdanje, zahvalio je državi i gradu na ulaganjima pa ukazao na sve veću posećenost. Tako je ovde u julu održan odbojkaški kamp Vanje Grbića sa učešćem mladih iz 19 država, upravo traje košarkaški kamp ”Profesor Aleksandar Nikolić” sa mladima iz 25 zemalja, a u novootvorenoj hali na jesen će biti državno juniorsko prvenstvo u gimnastici. – U poslednje tri-četiri godine promenili smo sliku odmarališta, stigli do lidera školskog turizma u Srbiji, uskoro nadam se i na Balkanu – rekao je Cuparić.

”Golija” je sagrađena pre rata, a od 1956. koristi se za odmor dece. Mnoge generacije iz rane mladosti pamte boravke s školskim drugarima u ”Goliji”, u nezaboravu ostaje neveliko zdanje s posebnom toplinom, sobe s krevetima na sprat, tereni oko vile za šetnje i sportske sadržaje. Sve je to poslednjih godina značajnim ulaganjima osavremenjeno, sa komfornijim sobama, nadograđenim spratom, nizom sadržaja i sportskih terena, kao i drugim pogodnostima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *