“Reflektor” nova užička galerija u kasarni

Nedavno je  izložba 21 umetnika iz Srbije i inostranstva pod nazivom “Borderland esc” otvorena u užičkoj Gradskoj galeriji. Iste večeri, drugi deo izložbe predstavljen je u novom galerijskom prostoru “Relektor” koji se nalazi u delu objekta  bivše kasarne u Krčagovu. Crteži, instalacije, skulpture, ulja na platnu, fotografije, digitalni printovi, video i audio radovi koje je publika imala priliku da vidi čine postavku koju potpisuje kustoskinja Anuk Miladinović. Ova umetnica srpskog porekla, bivši asistent na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu, koja trenutno živi u Bazelu i Minhenu, pre nekoliko godina  pokrenula je program razmene studenata i umetnika iz Srbije, Nemačke  i Švajcarske “Low cost exchange”. Cilj ovog projekta bio je da umetnici sami organizuju i produciraju izložbe, pa je zajednička izložba osmoro umetnika ubrzo viđena u Minhenu, galeriji ”Remont’’ u Beogradu i u Gradskoj galeriji u Požegi.

U međuvremenu je jedan od izlagača, akademski slikar Aleksandar Dimitrijević sa grupom mladih užičkih umetnika pokrenuo inicijativu za osnivanje Udruženja vizuelnih umetnika Užica, koje je posle potpisavanja ugovora sa Gradskom upravom dobilo na raspolaganje oko 200 kvadrata za rad i izložbe u bivšoj kasarni. Umetnici su uz pomoć prijatelja i sponzora prionuli na posao i kultivisali ruinirani prostor, pa je izložba “Borderland esc” u galeriji “Reflektor”, otvorena audio-performansom nemačkog umetnika Daniela Dora, zasijala u punom sjaju.

Pored Aleksandra Dimitrijevića, Anuk Miladinović i Danilea Dora, u Užicu su svoje radove predstavili Felix Kraus (Minhen/Berlin), York Besser (Minhen), Felix Burger (Minhen/Amsterdam), Aquil Copier (Amsterdam), Daniel Door (Minhen), Matze Görig (Minhen/Berlin), Bianca Kennedy (Minhen), Claudia Larcher (Beč), Torsten Mühlbach (Minhen), Siniša Radulović (Podgorica), Milan Antić (Beograd), Uroš Đurić (Beograd), Pavle Jovović (Beograd), Vladimir Milanović (Beograd), Uroš Zvizdić (Požega), kao i užički umetnici Marijana Ćurčić, Dejan Klement, Miloš Vučićević i Filip Baralić.

Izložbi “Borderland esc” u Galeriji „Reflektor“ prethodila je izložba fotografa Dragana Petrovića pod nazivom ’Maniri’ a uskoro se će biti otvorena  izložbu  članova Udruženja vizuelnih umetnika pod nazivom „Doba obnove“. Kako saznajemo, uz još nekoliko izložbi, prva izlagačka sezona u „Reflektoru“ biće završena festivalom video umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *