Deseta ”Rakijada” u Šljivovici

Deseti šljivovički Sajam domaće rakije ove godine održava se 15. i 16. jula kod seoske crkve u Šljivovici. Organizatori manifestacije su mesna zajednica Šljivovica, opština Čajetina, „Sportski centar Čajetina“, Turistička organizacija Zlatibor i Privredno društvo za razvoj poljoprivrede ‘’Zlatiborski eko agrar“.

I ovaj jubilarni sajam biće zvanično otvoren potpaljivanjem kazana, zakazanim za nedelju, 16. jula u podne. Uz izbor najboljih rakija I proglašenje nagradjenih proizvodjača, organizatori su se potrudili da i ove godine manifestaciju upotpune bogatim kulturno-umetničkim programom, izložbama zdrave hrane i rukotvorinama seoskih domaćica, a one će se nadmetati i u spremanju najbolje pite savijače. Svoje proizvode izlagaće zlatiborski pčelari, kao i proizvođači pekmeza, suvih šljiva i drugih sušenih proizvoda od voća. Održaće se takmičenje u struganju dubećom i testerom kladarom, tesanju brvna i nadvlačenju konopca. Manifestacija se završava proglašenjem najlepšeg dvorišta, najuređenijeg voćnjaka, izborom najlepše seoske nošnje i najlepše čobanice.

Proizvođači rakija su uzorke za takmičenje mogli da predaju u kancelariju mesne zajednice u Šljivovici, a kontrolu kvaliteta vršiće Jugoinspekt – Beograd, dr Ivan Urošević i ing. tehnologije Kostadin Mihailović.

A kao najava održavanja desete ‘’Rakijade’’, u subotu 15. jula na Kraljevom trgu biće postavljen kazan za pečenje rakije, gde će se posetiocima predstaviti tradicionalni način proizvodnje ovog pića, uz degustaciju najboljih rakija prošlogodišnjeg sajma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *