Vojin, Divna i ostali zlatiborski vitezovi

Poznati glumac Vojin Ćetković, interpretatorka pravoslavne duhovne muzike Divna Ljubojević, pisac Ljubomir Simović i još četvoro istaknutih u svojim profesijama dobitnici su priznanja ’’Vidovdanski  vitez’’ koja su dodeljena u hotelu ’’Palisad’’ na Zlatiboru u okviru Vidovdanskih kulturnih svečanosti. To priznanje opština Čajetina, zajedno sa Klubom privrednih novinara, već devetu godinu zaredom dodeljuje našim istaknutim stvaraocima u kulturi, nauci, privredi.

Ovog puta zvanje viteza srpske književnosti pripalo je akademiku Ljubomiru Simoviću. Vitez srpske medicine je Hilandarsko lekarsko društvo čiji je predsednik prof. dr Radisav Šćepanović (nagradu je ovde primio dr Predrag Savić). Vitez srpske muzike je Divna Ljubojević, zvanje viteza srpske glume pripalo je Vojinu Ćetkoviću. Vitez srpske kulture za ostvareni ”Pupin memorijalni projekat” je Aleksandra Ninković Tašić, vitez srpskog slikarstva je ikonopisac Vojislav Luković. Zvanje viteza srpske privrede dodeljeno je firmi ”Elektrovat” za projekat zlatiborskih mini-hidroelektrana.

’’Ovu nagradu dodeljujemo srpskoj intelektualnoj eliti, izuzetnim stvaraocima koji se nisu isticali u medijima i politici, ali ostavljaju dubok trag u našoj svakodnevici i srpskoj istoriji’’, rekao je na dodeli predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Nagrađeni su se prigodnim rečima zahvaljivali. Glumac Vojin Ćetković, nakon  obrazloženja pročitanog o njegovoj uspešnoj karijeri, izjavio je: ’’ Ako je sve ovako kao što sam čuo o sebi u obrazloženju, i to da sam zaista vitez glume, onda sam ja srećan čovek’’.

Po rečima Aleksandre Ninković Tašić, izvorišta i uporišta velikih vitezova srca i uma upravo su ova mesta koja spajaju srpsku tradiciju, s jedne, i pogled ka zvezdama s druge strane. A Divna Ljubojević je nakon primanja nagrade istakla: ’’Mislim da bi ova komisija za izbor na čelu s Milanom Stamatovićem trebalo da dobije zvanje srpskog viteza za prepoznavanje pravih vrednosti’’.

’’Ikonopisac se svakog dana susreće sa vitezovima duha i tela, sa svetiteljima. Kao i svako dete i ja sam želeo da budem vitez, a sada mi se to ostvarilo’’, kazao je ikonopisac Vojislav Luković. U ime firme ’’Elektrovat’’ njen direktor Radomir Milekić je izjavio da mu je drago što je prepoznat značaj projekta hidrocentrala za lokalnu zajednicu.

Na ovoj svečanosti u holu ’’Palisada’’ u kulturnom delu programa uz klavirsku pratnju nastupio je tenor Mirko Milanović, a dodelu su vodili glumica Vjera Mujović i Ivan Golušin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *