”Arlemm umetnički karavan” u Užicu

Na trgu u Užicu otvorena je izložba pod nazivom „Arlemm umetnički karavan“, kao najava predstojeće ariljske manifestacije ”Arlemm” namenjene muzičkom i kulturnom obrazovanju mladih. Tu izložbu već su na Kraljevom trgu protekle sedmice mogli da vide stanovnici i posetioci Zlatibora.

Postavku o ”Arlemmu” čini 18 audio-vizuelnih instalacija i 36 fotografija,  nastalih tokom trajanja Ariljske letnje muzičke manifestacije. Kombinacijom likovne umetnosti i multimedije, predstavljenom kroz jedinstven spoj muzike, prirode i fotografije, putujuća izložba fotografija ima za cilj da svima približi i učini dostupnim prave kulturne vrednosti. Nju će, posle Zlatiboraca i Užičana, videti i stanovnici Čačka, Požege i Ivanjice tokom prve polovine jula.

”Arlemm” je kulturno – edukativna manifestacija, koja se održava osmu godinu zaredom u Arilju, ovog leta u periodu od 15. do 30 jula. Okuplja najeminentnije umetnike, profesore i predavače iz različitih umetničkih polja: klasične, duhovne, tradicionalne, džez muzike, kao i ljude kreativnih sposobnosti. Cilj ”Arlemma” se ostvaruje kroz prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzičku edukaciju dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova i predavanja.

Otvaranje ovogodišnje manifestacije obeležiće nastup Gudača svetog Đorđa i orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije, kao i beogradskog džez sastava ”Nejkid”. Tokom trajanja ”Arlemma 2017.” svoje umeće prikazaće istaknuti izvođači umetničke muzike Divna Ljubojević i ”Melodi”, ”Gitarinet gruv sistem”, a u okviru ”Arlemm art festivala”, koji se održava 21. i 22. jula na ostrvu Uski vir na reci Rzav, nastupiće Amira Medunjanin, duvački orkestar i rok bend pod rukovodstvom Aleksandra Sedlara sa solistom na violončelu Draganom Đorđevićem Suzukijem, Kralj Čačka, grupa ”Galija” i ”Fridom-Džimi Hendriks tribjut bend”.

Ariljska letnja muzička manifestacija ”Arlemm” realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Arilje, u saradnji sa  ovdašnjom Crkvenom opštinom, ariljskom Narodnom bibliotekom, uz partnerstvo kompanije ”Ikstrim intimo”  i pomoć brojnih donatora. A misija ”Arlemma” širi se i van naše zemlje uz podršku i pomoć Vesne Grbović i prijatelja ove manifestacije u SAD.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *