Vodopad i druge atrakcije sela Gostilja

Posetili smo ovih dana Gostilje. Uoči početka letnje sezone, tu, na 25 kilometara od Zlatibora, nekoliko stotina turista dnevno organizovano dolazi da vide Gostiljski vodopad, jedan od, kažu, najlepših u Srbiji.

Ni Stopića pećina i rodna kuća Dimitrija Tucovića nisu manje atraktivni, a konačište-restoran-ribnjak „Gostiljska vrela“, kako saznajemo, raspolaže  sa 16 soba sa kupatilima, ukupnog kapaciteta 40 ležaja, restoranom, bibliotekom, kafe barom, otvorenim bazenom, fudbalskim i košarkaškim terenom, zatvorenom sportskom salom, spravama za fitnes i bilijarom.

Na Gostiljskom potoku ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa dvadesetak metara. Nizvodno od vodopada gradi veći broj manjih vodopada i slapova do ušća u Katušnicu. Do vodopada se spušta padinom Čigote i Borkovca.

U planinskoj kući kraj vodopada zatičemo poznatog čajetinskog aforističara i pesnika Zorana Bogdanovića. On već tri nedelje dočekuje goste i otkriva im tajne gostiljskog čuda. Pored toga, on priređuje prodajne izložbe radova mahom domaćih slikara. Najbolje se prodaju pejzaži Đorđa Stanića.

Ovde Bogdanović stigne da zapiše i poneki aforizam, pesmu… Jedan aforizam glasi: Sve bilo je muzika dok nije pukla žica.

Opraštajući se od gostiljske panorame kao da zatvaramo stranice neke dobre knjige kojoj ćemo se uskoro vratiti.  I te kako!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *