Međunarodna diploma iz nemačkog za đake Prve osnovne

Po treću godinu zaredom učenici 8. razreda Prve OŠ kralja Petra II imali su priliku da izađu na jezički ispit iz nemačkog jezika i dokumentuju svoje znanje međunarodno priznatim sertifikatom – DSD diplomom. Ove godine ispitu je pristupilo 19 učenika, od kojih je petoro postiglo odlične rezultate na svim delovima ispita i steklo uslov za dobijanje kompletne diplome na jezičkom nivou A2,  dok će ostali dobiti sertifikat za one delove na kojima su pokazali postignuća na nivou A1 ili A2. Sticanje sertifikata za učenike je potpuno besplatno a sve troškove snosi nemačko ministarstvo za kulturu. Sam ispit za jezičku diplomu sastoji  se iz 4 dela: razumevanje pročitanog teksta, razumevanje slušanja, pisanje i govor. Ovo su četiri kompetencije koje predviđa Zajednički evropski okvir za žive jezike, na kome se baziraju principi savremene nastave stranih jezika.

Naša škola može da se pohvali činjenicom da je prva osnovna škola u Srbiji koja je uključena u projekat DSD, koji je obuhvatao isključivo srednje škole, sa nemačkim kao drugim ili prvim stranim jezikom. Za samo par godina je taj broj znatno povećan, prema aktuelnim podacima trenutno je u projektu čak 40 osnovnih škola. 2012. godine potpisan je Memorandum između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, prema kojem su srednje i osnovne škole u Srbiji ovlašćene za sprovođenje i vrednovanje rezultata ispita za Nemačku jezičku diplomu (DSD) u svojoj organizaciji, prema uzoru na projekte u Francuskoj i Mađarskoj kao primere dobre prakse.  Zahvaljujući konstantnoj podršci od strane nemačkih koordinatora iz Centrale za nemačko školstvo u inostranstvu, radi se na stalnom unapređivanju kvaliteta nastave nemačkog jezika u našim školama. U upotrebi su savremeni udžbenici i nastavna sredstva, a nastavnici zaduženi za projekat imaju priliku da se stručno usavršavaju, kako na seminarima u zemlji, tako i putem stipendija za usavršavanje u Nemačkoj.

Ovogodišnji osmaci izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima. Mišljenja su da ispit nije težak, kažu da je dovoljno samo nešto volje, truda i ljubavi prema jeziku. Oni koji svoje školovanje budu nastavili u Užičkoj gimnaziji imaće mogućnost da nastave sa učenjem nemačkog jezika i na kraju četvrte godine dostignu nivo B1. Zahvaljujući dobroj saradnji između Prve OŠ kralja Petra II i Užičke gimnazije, srednjoškolsko gradivo je usklađeno sa onim usvojenim u osnovnoj školi, tako da je učenicima olakšano da nadograde znanje koje već poseduju, navodi za naš portal Marina Marjanović, master profesor nemačkog jezika i književnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *