Sadržajna Evropska noć muzeja u Užicu

Evropska noć muzeja u Užicu i okolnim mestima, organizovana tokom maja, protekla je u znaku niza izložbi  i stalnih postavki koje su i pored lošeg vremena privukle veliki broj posetilaca. Tako je  u okviru manifestacije Muzeji Srbije „10 dana od 10 do 10″ u Jokanovića kući  izložbu Zorana Ignjatovića “Slike i skulpture” otvorio akademski slikar Obrad Jovanović,  dok je u Narodnom muzeju, pored stalnih postavki, dobro posećena bila nedavno otvorena izložba Narodne banke Srbije “Slike vremena i događaja na srpskom novcu – novac kneževine i Kraljevine Srbije”. Od stalnih postavki najposećenija  bila je „Užička republika“ autora Radivoja Papića.

U Domu kulture “Jovan Tomić” u Novoj Varoši  otvorena je izložba “Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti” autora Radivoja Bojovića, istoričara i kustosa čačanskog Narodnog muzeja, dok je u požeškom Gradskom kulturnom centru veliku pozornost izazvala postavka  “Zvuci lampaša – kolekcija radio-aparata Dragana Jovičića” .

Narodni muzej Užice bio je otvoren za posetioce do ponoći, a omogućene su i posete hidroelektrani “Pod Gradom” i  Spomen-kompleksu Kadinjača u terminu od 12 do 16 sati, kao i Jokanovića kući  od 9 do 14 sati i od 16 sati do ponoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *