Prvi inkluzivni park otvoren na užičkoj plaži

Na gradskoj plaži u Užicu otvoren je inkluzivni park, jedini ove vrste u Srbiji, prilagođen i za osobe sa invaliditetom. Otvoren u prisustvu Snežane Klašnje, pomoćnice ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. Ona je istakla da se jedan od ciljeva Nacionalne strategije za mlade, usvojene pre dve godine, odnosi i na socijalnu inkluziju i aktivno učešće mladih.

’’U ove ciljeve spada i finansiranje ovog inkluzivnog parka, jer smatramo i želimo isto kao i grad Užice da svi mladi imaju iste šanse za kvalitetan životni razvoj. Nadamo se da će i ovaj mali doprinos biti veliki u smislu boljeg i kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena svih mladih sa adekvatnim uključivanjem osoba sa invaliditetom’’,rekla je Klašnja.

Ukupna vrednost projekta je 1.422.500 dinara. Ministarstvo omladine i sporta obezbedilo je 862.500 dinara, a ostatak grad Užice.Partneri u ovom projektu bili su Javna ustanova „Veliki park“, Direkcija za izgradnju i devet užičkih udruženja osoba sa invaliditetom uz puno učešće Kancelarije za mlade grada Užica.

Gradonačelnik Tihomir Petković naglasio je da je ovim projektom oplemenjeno jedno od naših najlepših mesta u gradu.
’’ Pokazali smo još jednom da kao grad mislimo o našim sugrađanima i osobama sa invaliditetom,počev od platforme kod starog železničkog mosta da bi mogli koristiti asfaltiranu šetališnu stazu kanjonom Đetinje, do nedavne rekonstrukcije javnog toaleta u blizini inkluzivnog parka’’, rekao je Petković i dodao da je Ministarstvo sporta i omladine izdvojilo 60 miliona dinara za završetak Sportske hale u Krčagovu, a 2,2 miliona dinara izdvojiće za izgradnju trim staze u Velikom parku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *