Međunarodna smotra ’’Čitalići’’ u školi u Mačkatu

Međunarodna smotra čitalaštva ’’Čitalići 2017.’’, u okviru koje je i IT konferencija ’’Čitalići u osvajanju veština za 21.vek’’, održava se predstojećeg vikenda (20.i 21.maja) u Osnovnoj školi ’’Milivoje Borović’’ u Mačkatu, uz podršku opštine Čajetina. Glavni smisao ovog višeznačnog projekta je da se deca, koja sve manje čitaju i na testovima pokazuju loše rezultate i nerazumevanje tekstova, približe knjizi.

’’Medjuškolskom projektu ’Čitalići’ pridružilo se oko 5.500 učenika, mentora i saradnika iz oko 80 škola Srbije i dijaspore. Podržalo nas je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u čijem se Kalendaru takmičenja i smotri i ova smotra nalazi, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je realizaciju IT konferencije ’Čitalići u osvajanju veština za 21.vek’, koja je dobila i akreditaciju ZUOV-a’’, izjavio je u najavi ove smotre direktor škole u Mačkatu Ivan Ivanović.

Projekat ’’Čitalići’’ osmislilo je nekoliko prosvetnih radnika entuzijasta, a ravija se sugestijama i iskustvom velikog broja učitelja, nastavnika,bibliotekara, pisaca. Zajedničko velikoj porodici Čitalića jeste borba za funkcionalnu pismenost: pročitati-razumeti-nadgraditi-izraziti. Organizatori navode da realnost potvrdjuje da nam je fond reči mladih sve siromašniji, upućen na žargonizme i tudjice. Sve teže razumeju ono što čitaju, a skoro nesavladiv problem je za mnoge izražavanje sopstvenog mišljenja na adekvatan način.

Autori projekta Čitalići rešenja za mnoge probleme učenja i istraživanja vide u razvijanju veština čitanja i razumevanja pročitanog i pismenog izražavanja. ’’Smatramo da osvajanja čitalačke, medijske, informacione pismenosti leži u vraćanju dece knjizi’’, ističu oni, dodajući da je ova konferencija kruna celogodišnjih aktivnosti Čitalića u 2017. godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *