Dodeljene nagrade konkursa „Milutun Uskoković“

Miloš Jovović iz Beograda ovogodišnji je laureat konkursa „Milutin Uskoković“ za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku, koji svake godine raspisuju Narodna biblioteka Užice i časopis za književnost „Međaj“.  Njegovu pripovetku  „Diziem Marta“  žiri, koji je ove godine radio u sastavu: Zoran Jeremić, književnik,  prof. dr Ljiljana Kostić i prof. dr Dragana Francišković, ocenio je kao najbolju u konkurenciji 45 prispelih na konkurs iz krajeva bivše Jugoslavije.  Jovovićevu pripovetku odlikuje moderan gradski senzibilitet, ona je beogradska ali i univerzalna u tematskom smislu, a istovremeno i pokazatelj visokog umetničkog dostignuća savremene srpske pripovedne proze, istakla je predsednica stručnog žirija dr Ljiljana Kostić na svečanoj dodeli nagrade u Narodnoj biblioteci.

Za većinu pripovedaka žiri je bio jedinstven u oceni da se u njima ‘’u središtu nalazi čovek uhvaćen u lavirint otuđenog potrošačkog društva, groteskno zagledan u sebe i svet oko sebe, dobrovoljni ili prinudni izgnanik, veran nekim promašenim i nikad ostvarenim idealima’’.

Drugo mesto pripalo je Životiju Popoviću iz Skorice za pripovetku “ Pestis justinianus“, alegorijskoj povesti u kojoj se spajaju 19. vek i zlokobna 1999. godina, dok je treće mesto osvojio dr Dejan Vukićević iz Beograda za pripovetku „Izvrnuta rukavica ili staro mesto“.

Tim povodom na svečanosti u Narodnoj biblioteci nagrade pobednicima uručili su Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica, i Petar Blagojević, član Gradskog veća zadužen za oblast društvenih delatnosti.

Pored tri nagrađene, još sedam pohvaljenih pripovetki biće objavljene u časopisu «Međaj» tokom 2017. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *