Poslovi u malinarstvu zahvaljujući PSD programu

PSD program za razvoj privatnog sektora u jugozapadnoj Srbji zapažene rezultate je ostvario u okviru projekta ’’Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina’’. Na ovaj način podržano je 347 nezaposlenih da uspostave zasade malina. Malinarstvo je, inače, značajna razvojna šansa našeg kraja, posebno Arilja i okoline koje se smatra centrom svetske malinarske proizvodnje, a PSD je osmislio poseban biznis model u ovoj delatnosti.

Taj model zaDani maline u Arilju, najmladji probaju, foto S.Jovicicsniva se na saradnji PSD programa, hladnjača (otkupljivača malina) i budućih proizvodjača malina (nezaposlenih lica). Podrška hladnjača u ovom biznis modelu ogleda se u obezbedjenju celokupnog repromaterijala koji je neophodan jednom gazdinstvu da krene sa proizvodnjom maline (djubrivo, pesticidi, prihrana za biljke i ostalo). Proizvodjači u naredne dve godine taj dobijeni repromaterijal vraćaju kroz rod malina. PSD je kofinansirao deo početnih ulaganja hladnjača u cilju smanjenja rizika za sve učesnike na tržištu. A otkupljivači će iz sopstvenih sredstava davati podršku i drugim početnicima koji stupaju u proizvodnju malina.

Podsećamo da je 2013. godine Regionalna razvojna agencija’’Zlatibor’’ iz Užica počela da sprovodi drugu fazu Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD), koji finansira švajcarska vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Ova faza se završava 31. maja ove godine, a sprovodjena je u sektorima turizma i tradicionalnih proizvoda na teritoriji 25 opština Zlatiborskog, Kolubarskog, Moravičkog i Raškog okruga. Cilj je bio povećanje zaposlenosti kroz razvoj privatnog sektora i on je ostvaren, veliki broj nezaposlenih stekao je radno mesto zahvaljujući projektima PSD programa. Pomak je posebno načinjen u turističkoj delatnosti: prema saopštenim podacima, PSD je od 2009. godine doprineo da čitav turizam Srbije poveća profit za preko 15 miliona švajcarskih franaka, a direktno ili indirektno kroz njega je uposleno preko 1.500 ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *