’’Naučni kamion’’ privukao mlade Užičane

Prvi put u Užice stigao je ovih dana ’’Naučni kamion’’, evo ga na parkingu u Medjaju. Na tom neobičnom dvospatnom vozilu piše ’’Noć istraživača’’ i ide po gradovima Srbije. To je, kažu, nauka medju ljudima, izašla iz laboratija, kabineta i instituta, da domete svima pokaže. Iz Užica ’’Naučni kamion’’ ove godine kreće, s tim što će pet dana će biti u ovom gradu, a za posetioce je otvoren od jutra do večeri.

Dolaze mnogi, uglavnom mladi, da vide kako u tom ’’Naučnom kamionu’’ izgleda nauka izbliza. Dovode nastavnici djake užičkih škola, roditelji svoju decu, svraćaju i odrasli. Dočekuju ih volonteri uključeni u ovaj projekat: naučnici, studenti, srednjoškolci. Pa uvode u radionice na prvom spratu ’’Naučnog kamiona’’, gde su mikroskopi i drugi uredjaji za predstavljanje zanimljivih naučnih dostignuća, citološki kutak, zatim ’’evropsko ćoše’’ (jer se ovo organizuje pod okriljem EU) i druge neobičnosti. Tu volonteri prikazuju, objašnjavaju, nude da se pogleda i oproba.

IMG_1055’’Nastojimo da u ’Naučnom kamionu’ zainteresovane provedemo kroz svet nauke. Organizujemo radionice, predavanja, a za najmladje i igrice. Na primer, upoznavanje sa starim gradovima u rimsko doba je zanimljiva igrica, a nastojimo i da nešto lokalno objasnimo, pa ovde pričamo o zanimljivostima Nacionalnog parka Tara. Naučne oblasti koje predstavljamo su biologija, fizika, hemija i arheologija. Recimo, kako se pravi sapun, gde je najbolje tražiti materijale iz davnina, kako izgleda ćelija i slično’’, kaže Vladmir Jovanović, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja iz Beograda.

’’Cilj nam je decentralizacija nauke, da je izvučemo iz laboratorija i pokažemo kako ona može biti primenljiva u svakodnevnom životu. Posebno smo okrenuti mladima, njihovo upoznavanje s naukom nam je u prvom planu. A sve ovo je na dobrovoljnoj bazi’’, objašnjava Tamara Stojić, studentkinja beogradskog Biološkog fakulteta, koja je u ovom projektu volonter za područje Zlatiborskog okruga.

U ’’Naučnom kamionu’’ medju volonterima ima i mladih Užičana. Učenici drugog razreda Užičke gimnazije Strahinja Šekeljić i Anita Bogojević rekli su nam da je već prvog dana poseta odlična, mnogi mladi dolaze i pune su radionice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *