Kineski turisti sve bliži Zlatiboru

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović sastao se sa predstavnicama jedne od vodećih turističkih agencija iz Kine tokom njihove posete Srbiji i državama u okruženju. Cilj ovog dolaska kineskih turoperatora je da sagledaju mogućnosti za dolazak većeg broja turista iz najmnogoljudnije zemlje sveta u našim turističkim centrima, a predsednik Stamatović upoznao ih je sa ponudom Zlatibora i razvijenim turizmom najposećenije planine Srbije.

IMG_8635_resizeIz Kine su ovom prilikom došle Džao Ćijen i Li Šuje, predstavnice turističke agencije ”Izitur Nordik” iz Pekinga, koja isključivo radi inostrani turizam i organizuje putovanja više hiljada Kineza godišnje po svim kontinentima. Partnerska agencija u Srbiji im je beogradska turistička agencija”Robinzon”, a boravile su najpre u Beogradu i odatle stigle na Zlatibor. Prvo su posetile etno-muzej ”Staro selo” u Sirogojnu, upoznale turistički centar Zlatibor i hotel ”Monu”, a zatim im predstoji vožnja muzejskim vozom na ”Šarganskoj osmici” i obilazak Drvengrada, pa odatle odlazak za Višegrad, Trebinje, Dubrovnik, Split i Zagreb.

Upoznajući gošće iz Kine sa razvijenim zlatiborskim turizmom, Milan Stamatović je rekao da je Zlatibor, posle Beograda, destinacija s najviše turista u Srbiji, te da opštinu Čajetina koja ima oko 15.000 stanovnika poseti godišnje oko 300.000 gostiju. Posebno su značajni zlatiborski potencijali u zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu, a sportske ekipe iz čitavog sveta dolaze ovde na pripreme. ”Kod nas su se spremale i nacionalne reprezentacije koje su potom beležile uspehe na takmičenjima. Na primer, naša vaterpolo reprezentacija postala je prvak sveta, košarkašice Srbije prvakinje Evrope i mnogi kažu da sportske pripreme na Zlatiboru veoma koriste. Ali još nijedna ekipa iz Kine ovde nije bila, pa očekujemo da će i iz te prijateljske zemlje doći”, kazao je predsednik opštine Čajetina, pa pomenuo i da ovde upravo počinje gradnja najduže panoramske gondole na svetu. On je gošćama u znak pažnje i gostoprimstva poklonio po knjigu ”Zlatibor kroz kulturu i turizam”.

A predstavnicama agencije iz Kine dopao se ovaj kraj i utisci su im povoljni. ”U Srbiji smo prvi put i ovo su prvi kontakti. Videćemo da li će biti uslova za širu saradnju i dolazak većeg broja kineskih turista. U svakom slučaju sada je to olakšano zahvaljujući rešenom problemu oko viza i uvodjenju avionskog leta Beograd-Peking”, istakla je Džao Ćijen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *