Narod gradio gondolu na Zlatiboru

IMG_0551Velikom radnom akcijom ’’Narod gradi gondolu’’, uz masovno učešće volonera iz našeg kraja i drugih gradova, u centru Zlatibora u livadama skijališta Obudojevica počela je izgradnja zlatiborske ’’Gold gondole’’. Na toj narodnoj mobi okupljeni su krampom kopali i uz volovske zaprege plugom zaorali prve metre ležišta za stubove buduće panoramske gondole, koja žicom dugom devet kilometara treba da poveže turističko središte planine sa vrhom Tornik.

Podsećamo da opština Čajetina u ovu investiciju, jedinstvenu turističku atrakciju u Srbiji, ulaže 13 miliona evra. Uvozna oprema, u kojoj i pet od ukupno 55 kabina, već je stigla na Zlatibor. Ali problem je što Ministarstvo gradjevinarstva još nije izdalo gradjevinsku dozvolu za gradnju kompletne trase gondole (nego samo za jedan njen deo kod izlazne stanice na Torniku), i to zbog nerešenih imovinskih odnosa oko tog zemljišta. Opština Čajetina uporno zahteva da se ceo taj prostor proglasi državnom imovinom, za šta ima posedovni list, kako bi započeti poduhvat brzo privela kraju. To je u govoru na ovoj mobi rekao predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, najavljujući da je radna akcija samo prva u nizu aktivnosti koje će ova lokalna samouprava organizovati sve do završetka radova na zlatiborskoj gondoli.

Mnogi koji su ovde došli da podrže radnu akciju ’’Zlatiborska moba 2017.’’ –medju njima i automobilista Mikica Vesnić, pevač Slobodan Mulina i drugi – ističu značaj gondole kao velike šanse za turizam Zlatibora i najveće atrakcije u ovom delu Srbije. A domaćini su podsetili da je narodna moba u najboljoj tradiciji naših predaka koji su mobama i zajedničkim radom stvarali zajedničko dobro.

IMG_0568 IMG_0598

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *