Dani najboljeg suvog mesa na mačkatskoj ’’Pršutijadi’’

2U Mačkatu na 17. ’’Pršutijadi’’ svoje proizvode izložilo je 16 domaćina iz Mačkata, Krive Reke i Kačera. Prepune su sajamske tezge ovih proizvoda: pršute, slanine, kobasice, suvih rebara, čvaraka, kavurme, ovčije stelje. Desetočlana ocenjivačka komisija, koju je imenovao beogradski ’’Jugoinspekt’’, pohvalila je vrhunski kvalitet izloženog, predložila da se više radi na brendiranju ovih suvomesnatih proizvoda i proglasila pobednike ove ’’Pršutijade’’.

Najbolju govedju pršutu proizveo je Ilija Stojanović i njemu, uz zlatnu sajamsku medalju, pripada i putovanje na prolećni Sajam hrane u Štutgartu. Pobednik u proizvodnji svinjske pršute je Miroslav Stojanović, dok najbolju ovčiju stelju pravi Dragan Stojanović. Prvo mesto među proizvođačima domaće kobasice osvojio je Nikola Brković, a najbolja je slanina Radomira Šopalovića.

Otvarajući ’’Pršutijadu’’ predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je Mačkat najveće selo sa najvećim brojem malih porodičnih radnji, te da ovu autohtonu proizvodnju treba dalje unapređivatii i zaštititi ovaj brend. Predstavnicii najpoznatije mačkatske kompanije ’’Zlatiborac’’, koja ne učestvuje u takmičarskoj konkurenciji, prikazali su na svom štandu kako se pršuta u sušarama suši po vekovnoj tradiciji. A na ovom sajmu svoje tradicionalne mesne proizvode predstavili su i proizvođaći iz Hrvatske i Crne Gore: vidjen je ovde istarski pršut iz Tinjana, kao i njeguška pršuta proizvođača iz Nikšića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *