Počinje 17. ’’Pršutijada’’ u Mačkatu

Zlatiborski domaćini spremni su za 17. ’’Pršutijadu’’, sajam suvomesnatih proizvoda našeg kraja, koja se u Mačkatu održava od 10. do 12.februara. Ovo je novi termin njenog održavanja (ranije je bila u januaru) sada uskladjen sa trajanjem djačkog raspusta.

Najavljeno je učešće 16 proizvođača iz Mačkata, Krive Reke i Kačera, koji ovde predstavljaju svoje proizvode sušene na tradicionalan način: pršutu, slaninu, kobasicu, stelju i druge. Ovog puta učestvuju i izlagači suvomesnatih proizvoda iz Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Svečano otvaranje ’’Pršutijade’’ je 10.februara u 11 časova kod crkvene porte u Mačkatu, kada će biti proglašeni najbolji proizvodjači – onaj koga stručna komisija izabere dobija priliku da otputuje na Sajam hrane koji se u aprilu održava u Štutgartu.

Kulturno- umetnički program svojim učešćem obeležiće trubači, izvorne pevačke grupe i učenici mačkatske OŠ ’’Milivoje Borović’’, a završnog dana manifestacije, u nedelju, predvidjeno je izvlačenje dobitnika nagradne igre za posetioce u kojoj su nagrade džak pršute, kvadrat slanine i kobasica na metar. Organizatori i ove ’’Pršutijade’’ su opština Čajetina, ’’Zlatiborski eko agrar’’, Turistička organizacija Zlatibor, Sportski centar Čajetina i ’’Jugoinspekt Beograd’’, a ovaj sada već regionalni sajam podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi.

DSC_6069 DSC_6058 DSC_6060

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *