Užički đaci dali šah-mat nasilju

Ljuti okršaji – ko je jači i borbeniji – vodili su se među užičkim đacima, ali ne u snazi i nasilništvu, već pameću i snalaženjem za šahovskom tablom u igri na 64 polja. Održan je u Tehničkoj školi ”Radoje Ljubičić” peti po redu turnir pod nazivom ”Ljubitelji šaha protiv nasilja”, a pod sloganom ”Šah-mat nasilju”.

Učestvovalo je 33 učenika koji vole šah, uglavnom srednjoškolci i poneki osnovac, a s njima se nadmetao i profesor u penziji Dragan Vranešević. Turnir su organizovali timovi za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja užičkih srednjih škola Ekonomske, dve Tehničke i Medicinske, kojima se pridružila i OŠ ”Nada Matić”.

Na značaj ovakvih vidova druženja i drugih aktivnosti protiv nasilja ukazala je profesorka Tehničke škole ”Radoje Ljubićić” Nada Karimanović, koja je otvorila turnir. Najviše entuzijazma u organizaciji ovog događaja, kao i prethodnih godina, iskazala je profesorka ove škole i šahistkinja Svetlana Petrović, glavni sudija turnira bio je majstorski kandidat Miloš Poznanović, a užički Šahovski klub ”Slanuša” pomogao je organizovanje. Gosti turnira bili su članovi novinarske sekcije škole ”Radoje Ljubičić”.

Igrano je sedam kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od pet minuta po igraču za partiju. Vodila se ljuta borba sve do poslednjeg kola, a među igračima najiskusniji je bio profesor Vranešević, igralo je tridesetak srednjoškolaca, kao i trojica najmlađih, svi učenici trećeg razreda osnovne škole: Jovan Jevtić, Lazar Jolić i David Vušković.

Zvanje pobednika turnira pripalo je Vojislavu Karakliću, učeniku drugog razreda Ekonomske škole koji je iz sedam odigranih partija osvojio šest poena. Drugo i treće mesto osvojili su đaci Tehničke škole Darko Vitorović i Dragoš Stamenić. Oni su nagrađeni knjigama, a svaki od učesnika turnira dobio je poklon-vrećicu u kojoj je, uz slatkiše, bio i jedan zanimljiv šahovski problem.

img_0114 img_0103

img_0115  pobednik-vojislav-karaklic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *