Mladi umetnik Miloš između Užica i Hong Konga

delo-milosa-milicevica  Zove se Miloš Milićević, ima 25 godina i školovani je umetnik. Užice mu je zavičaj i izbor, iako su njegova dela stigla i do Hong Konga. Ovu likovnu jesen u našem gradu obeležila je zajednička izložba Miloševih grafika i dela Gorana Simjanovskog ”Refleksije” u prostoru Jokanovića kuće.

Obično o estradi i rijaliti programima znamo sve, a poznajemo li naše umetnike? Nedovoljno, čak i kad su nam sugrađani i vršnjaci, kad u iste kafiće izlazimo. Miloš je uz umetnost od detinjstvа, a završio je Umetničku školu u našem gradu, smer grafički dizajn. Posle je studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, i s uspehom diplomirao. Nedavno je završio i master studije, stekao potpuno umetničko obrazovanje.

Svoja dela izlagao je u Beogradu, Kraljevu i drugim našim gradovima. Miloševe grafike stigle su i u Hong Kong, na prestižnu ”Grafik art fiestu” 2014. godine, gde su u oštroj konkurenciji ušle u uži izbor. Neumoran je, stvara svakodnevno, u tehnikama bakropis, suva igla, akvatinta.

Miloš nije, kao mnogi drugi Užičani, ostao u glavnom gradu posle završenih studija. Odlučio je da se vrati u Užice i ovde sada oprema svoj atelje. Stvara, šalje dela po svetu, radi na svom usavršavanju. U rodnom gradu mu je i međunarodni bijenale grafike ‘Suva igla” u kome je uvek, priznaje Miloš, tražio svoju duhovnu hranu i stvaralašku energiju.

– Period dokazivanja je preda mnom. Najteže je prvih 10 godina, a u umetnosti opstaju samo najuporniji – kaže on.

Neobična su dela ovog talentovanog umetnika, naizgled apstraktna, s mašinsko-ljudskim figurama. Ali njihova poruka je jednostavna: Miloš se bavi čovekom ovog vremena i opstankom ljudske duhovnosti u vremenu kad su zavladale mašine, preuzele ulogu čoveka. – Ta duhovnost je ugrožena i nestaje, a treba je sačuvati. Zato kroz svoje radove pravim lični osvrt na savremeno društvo u kome mašine i tehnologija čoveku oduzimaju smisao njegovog postojanja. To je sukob živog i neživog, ljudskog i mašinskog, borba sa okovima s kojima se rađamo u ovom vremenu. Umetnošću pokazujem tu dehumanizaciju čoveka, da nam mašine i tehnološka dostignuća prete – objašnjava umetnik, čija dela će uskoro moći da vidi i likovna publika u Zrenjaninu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *