Festival počeo predstavom ’’Na Drini ćuprija’’

U Narodnom pozorištu u Užicu počeo je 21.Jugoslovenski pozorišni festival ’’Bez prevoda’’. Traje sedam dana, a učestvuju predstave iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore po izboru Bojana Munjina i Zorana Stamatovića.

unnamed-3Festival je u prepunoj sali otvorio književnik Ljubivoje Ršumović, rekavši da ’’u našoj pozorišnoj muci Užice predstavlja jedinstven primer kako se entuzijazmom i posvećenošću održava već 20 godina pozorišno učilište, sa uvek postojanim M na početku te reči, jer bez muke nema nauke’’. Povezao je to s time da u svetskoj umetnosti Šekspir predstavlja jedinstven slučaj dramskog pisca bez škole koji je postao škola za dramske pisce. Ršum je na kraju pročitao svoj pesnički pokušaj ’’Prozbor o ćutanju’’, pa bio nagrađen dugotrajnim aplauzom. Publici se obratio i Branislav Mitrović, predsednik užičke gradske skupštine.

Po zvaničnom otvaranju festivala viđena je predstava ’’Na Drini ćuprija’’ SNP iz Novog Sada u režiji Kokana Mladenovića. Tu priču o višegradskom mostu i vekovnim stradanjima na njemu i oko njega uspešno je odigrao ansambl novosadskog pozorišta, a komad je trajao oko dva i po sata. Reditelj Mladenović u razgovoru posle predstave rekao je da ovim ukazuje na nezavršeni proces cikličnog zla koji se ponavlja na našim prostorima.

Uz ovu predstavu, za festivalske nagrade ’’Ardalione’’ takmiče se i komadi ’’Pijani’’ Ateljea 212, ’’Hamlet’’ JDP, ’’Bela kafa’’ i ’’Marija Stjuart’’ beogradskog Narodnog pozorišta, ’’Hinkeman’’ Zagrebačkog kazališta mladih i ’’Šćeri moja’’ Crnogorskog narodnog pozorišta.

unnamedunnamed-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *