Počinje pozorišni festival ‘’Bez prevoda’’

Najveći kulturni dogadjaj u Užicu Jugoslovenski pozorišni festival ‘’Bez prevoda’’ održava se od 7. do 14. novembra u Narodnom pozorištu. Ova manifestacija, sa tradicijom dugom 21 godinu, sjajnim predstavama iz regiona uvek privlači pažnju velikog broja mladih ljubitelja ove umetnosti. Ovoga puta pred publikom igraće se najbolji pozorišni komadi iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, po izboru selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića.

plakat_21-_uzickog_festivalaTakmičarski program otvara ”Na Drini ćuprija” SNP iz Novog Sada u režiji Kokana Mladenovića, pa slede: komad ”Pijani” Ateljea 212 i reditelja Borisa Liješevića, ”Hamlet” JDP-a koji je postavio Aleksandar Popovski, ”Bela kafa” Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Milana Neškovića, ”Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, ”Marija Stjuart” Narodnog pozorišta iz Beograda i reditelja Miloša Lolića, te predstava ”Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice koju je režirala Ana Vukotić.

Najavljeno je da festival otvara književnik Ljubivoje Ršumović, a o festivalskim nagradama ”Ardalionima” odlučuje žiri u kome su reditelj Dejan Mijač (predsednik), scenograf Miodrag Tabački, glumac Goran Jevtić kao i dramaturzi iz Hrvatske Željka Turčinović i Tomislav Zajec. Poslednje večeri festivala po dodeli nagrada biće, u čast nagrađenih, izvedena plesna predstava ”Priča o vojniku”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *