Klikeri, sličice i krpenjače na dečjim igrama u Drežniku

”Igre starog sokaka” je školska manifestacija u OŠ ”Đura Jakšić” iz Ravni, održana 14. oktobra u izdvojenom odeljenju u Drežniku. U pitanju su takozvane starovaroške dečje i omladinske igre 20. veka, koje su, nažalost, nestale sa ulica današnjih gradova.

U zvaničnom programu održana su takmičenja u igranju klikera, tapkanju fudbalskih sličica, krajcarici i fudbalu loptom krpenjačom. Zanimljivo je da je krajcarica igrana autentičnim austrougarskim sitnim novcem iz 19. veka – krajcarom, a da je najveštiji takmičar dobio kao nagradu novčić sa likom kralja Petra Drugog iz 1938. godine. Revijalni deo programa se sastojao od izložbe starih albuma samolepljivih sličica sa fudbalskih mondijala iz Meksika 1986, Italije 1990, pa do najnovijeg iz Brazila, zatim promocije popularnog lista ”Politikin zabavnik” iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kao i izložbe starog novca sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Nevena Milutinović, učenica sedmog razreda, o ovim igrama za portal ”Eramedia” kaže: ”Lepo je što smo upoznali igre za koje smo znali samo iz priča. Valjalo bi s vremena na vreme ponoviti ovakav događaj, jer je bilo zabavno i poučno.” Pobednik u krajcarici Slavenko Jevđić, učenik osmog razreda, dodaje: ”Srećan sam što sam pobedio i osvojio novčić kralja Petra. Ovo je jedna od boljih manifestacija u školi.”

A njihov nastavnik i organizator ”Igara starog sokaka” Miloš Racić napominje: ”Igre starog sokaka su nastale u želji da đaci upoznaju igranje i razonodu njihovih roditelja. Za razliku od seoskih, tradicionalnih narodnih igara kakve imamo širom Srbije na brojnim etno manifestacijama, ovo su gradske ili, bolje rečeno, starovaroške igre iz ne tako davne prošlosti, ali skoro zaboravljene. Mi smo danas u Drežniku doživeli pravu renesansu detinjstva 20. veka. Naravno da današnja deca imaju svoje, savremene vidove zabave i to je u redu, ali je potrebno da osete i duh jednog drugačijeg vremena u podneblju kojem pripadaju.”

 

sokak-u-teksu-1 sokak-u-tekstu-4 sokak-u-tekstu-3 sokak-u-tekstu-2

One thought on “Klikeri, sličice i krpenjače na dečjim igrama u Drežniku

  • October 20, 2016 at 8:02 pm
    Permalink

    Cestitke za kreativnog prof. Racica. Sto bi narodni pevac rekao: `blago majci koja ga rodila`, a i`skoli koja ga imade`…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *