Na ”Žestivalu” tri medalje za mladog domaćina iz Bioske

stand-pobednicke-bb-klekovace-na-zestivalu-u-uzicu-foto-s-jovicicU hali u Velikom parku održan je regionalni festival voćnih rakija ”Žestival”, na kome su učestvovali proizvođači iz opština užičkog regiona. Po odluci stručne komisije, nagradu za najbolju rakiju festivala dobila je ”BB klekovača” iz Bajine Bašte za klekovaču jačine 43 stepena. Ocenjivano je 77 uzoraka prirodnih rakija od raznog voća, koje je predstavilo 13 afirmisanih porodičnih destilerija izvoznika rakije (”BB klekovača”, ”RB Global”, ”Destilerija Zarić”, ”Zlatna biserka”, ”Braća Tomašević” i drugi), kao i 26 malih proizvođača.

Dodeljen je veliki broj zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja što je dokaz visokog kvaliteta izložene rakije. Visoke ocene, na primer, dobio je ”RB Global” za šljivovicu preprečenicu, ”Braća Tomašević” iz Prijepolja prave vrhunsku lozovaču, kosjerićka ”Destilerija Zarić’ rakiju od maline, a ariljska ”Zlatna biserka” istakla se po viljamovci. Od manje poznatih proizvođača mladi domaćin Goran Jaraković iz Bioske dobio je tri medalje za svoje rakije.

Izlaganje opreme i drugih proizvoda upotpunilo je festival. Valjevac Pavle Ćebić prikazao je kazane, pintor Mirko Kovčić iz Rožanstva svoju ručno rađenu burad, grnčarija Nikitović zemljane posude, a poslove s proizvođačima rakije ugovarali su hotelijeri. Održana su predavanja o proizvodnji i plasmanu rakije, uz savete iskusnih proizvođača novajlijama u ovom poslu. Mnogi posetioci probali su izloženo, a bilo je i zabavnog programa u kome je, uz ostale, učestvovao folklorni ansambl ”Era” iz Užica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *