Naučite kako se vuna farba prirodnim bojama

Misija Muzeja ’’Staro selo’’ u Sirogojnu je da očuva tradiciju i stare zanate, a onaj ko želi može ovde naučiti kakvo korisno znanje primenjivano u prošlosti. Tako se poslednje sedmice septembra u ovom muzeju organizuje zanimljiva radionica u kojoj mladi i svi drugi mogu naučiti kako se vuna farba prirodnim bojama. Znamo da u ovo vreme svi vunu boje industrijski, uz mnogo hemije, a kako su to od zdravih prirodnih materijala radile naše bake, može se saznati od kustosa ovog muzeja i iskusnih pletilja iz Sirogojna.

staro-selo-u-sirogojnu-objekti-u-stalnoj-muzejskoj-postavciTa radionica pod nazivom ’’Oživljavanje tradicije – farbanje vune prirodnim materijalima’’ održava se u ’’Starom selu’’ od 26. do 30. septembra. Vunu će tada ovde bojiti na tradicionalan način karakterističan za područje zapadne Srbije, potpuno ručno i na otvorenoj vatri (u narodu se vuna bojila ljuskom oraha, paprati, šišarkama bora,plodovima kupina itd.). Raspored događanja: 26. i 27. prikupljanje biljaka za bojenje, 27. i 28. pripremanje boje i vune za farbanje, 28.,29. I 30. bojenje vune, a 30. septembra izložba na tremu vajata u muzejskom domaćinstvu, gde će se obojena vuna sušiti.

Podsećamo da je u nizu raznovrsnih obuka u starim zanatima za mlade polaznike u ovom muzeju ranije održana i obuka u obradi vune i tkanju. Polaznici su tada imali priliku da upoznaju sledeće faze u obradi vune: predenje, prepredanje, bojenje prirodnim bojama, snovanje, uvođenje osnove u niti, namotavanje pređe na cev i tkanje – čunačko pretkivanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *