Stopića pećina svakog dana otvorena za posetioce

Turistička organizacija Zlatibor obavestila je javnost da od 1. septembra ove godine Stopića pećina, ovdašnji popularni turistički lokalitet, ima novo radno vreme. Za posetioce će biti otvorena svakog dana u periodu od 9 i 30 do 18 časova.

Stopica_pecina,_foto_S.JovicicOva pećina nalazi se kod sela Rožanstva, na 19. kilometru puta od Zlatibora ka Sirogojnu, i najznačajniji je zlatiborski speleološki objekat. Turisti je rado posećuju, više desetina hiljada ljudi godišnje vidi Stopića pećinu. A u njoj su bigrene kade kao simbol ove pećine nastale taloženjem krečnjaka, zatim krečnjački tobogan, vodopad zvani ”Izvor života” visok preko devet metara, ”džinovski lonci”, bogatstvo pećinskog nakita…Poslednjih godina je uređen pristupni put do pećine i plato, unutrašnje staze osvetljene, napravljena platforma za prilaz vodopadu.
Stopića pećina je vrlo atraktivna. Duga je 1.691 metar i ima impresivan ulazni otvor s desne strane reke Prištavice. Ime je dobila po obližnjem zaseoku Stopići koji pripada Rožanstvu. Prvi put ju je u zapisima pomenuo Radosav Vasović 1901. godine, a prva speleološka istraživanja Jovan Cvijić u njoj obavio 1900. i 1913. godine. Pećina se sastoji od pet celina: velika sala s bigrenim kadama, kanal s kadama, svetla dvorana, tamna dvorana i rečni kanal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *