Kulinarske majstorije na ”Danima pastrmke” u Ljubišu

Ljubiš se ponosi svojim ribnjacima pastrmke i kafanama gde se ona najbolje priprema, pa je ovo selo nedavno bilo domaćin manifestacije ”Dani pastrmke”. Događaj je organizovala ljubiška mesna zajednica uz pokroviteljstvo opštine Čajetina. Narodni majstori kulinari takmičili su se u pripremi pastrmke, organizovana su i tradicionalna sportska nadmetanja, a okupljeni posetioci mogli su da probaju pripremljenu ribu.

Po oceni žirija, prvo mesto osvojio je kulinarski dvojac iz Požege Novica Joksimović (rodom iz Ljubiša) i Miroslav Biljejić. Oni su pastrmku spremali na roštilju i u foliji koristeći mediteranske začine. Drugoplasirana je Milka Pajović iz Ivanjice, koja je ribu s puno nadeva (preliv od belog luka, peršuna, limunovog soka, vegete i drugih začina) pržila na masti, dok je treće mesto pripalo kulinarima restorana ”Žubor” iz Pribojske Banje.Milka_Pajovic_iz_Ivanjice,_druga_na_Danima_pastrmke_2016._u_Ljubisu,_foto_zlatiborpress

Govoreći na otvaranju ”Dana pastrmke”, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je najavio da će ova manifestacija u Ljubišu prerasti u jedan širi skup, s namerom da se ljubiška pastrmka promoviše, selo više približi turistima, a organska proizvodnja podrži, sačuva i omasovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *