Iz Meksika na ”Licidersko srce”

Mladost sveta okuplja se ovih dana u Užicu na 8. Međunarodnom festivalu dečjeg folklora ”Licidersko srce”. Ta letnja smotra igre, druženja među nacijama, mladalačkog osmeha, koja se tradicionalno održava u organizaciji užičkog udruženja građana ”Era” i pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, počinje u ponedeljak i traje pet dana. Ovaj festival, sladak poput licidera koji se daruju najdražim, u minulih sedam godina okupio je 4.500 mladih iz 35 država sa četiri kontinenta i uvršćen je na listu organizacije svetskih festivala CIOFF.

SONY DSC

Ovog puta svoje narodne igre i kulturnu tradiciju prikazaće u gradovima zapadne Srbije i Višegradu preko 1.000 mališana uzrasta od 8 do 15 godina iz 10 inostranih i 14 domaćih dečjih ansambala. Dolaze deca izdaleka: iz Rusije, Meksika, Izraela, Alžira, Češke, Tunisa, Italije, Litvanije i Republike Srpske, a s njima će igrati i družiti se mladi iz Bečeja, Trstenika, s Kosmeta, Vladičinog Hana, Užica i drugih naših varoši.

 

Tokom trajanja festivala predviđeno je održavanje koncerata dečjeg folklora na trgovima u Užicu, Bajinoj Bašti, Zlatiboru, Andrićgradu i Požegi. Organizuju se i zanimljive folklorne igraonice, revija narodnih nošnji zemalja učesnica, tribina ”Deca čuvari tradicije”, grnčarska radionica i niz drugih sadržaja. Tu je i humanitarna akcija ”Licidersko srce deci” za pomoć u lečenju obolelog četvorogodišnjeg Užičanina Marka Vujovića, koja će se sprovoditi tokom svih festivalskih dešavanja.

SONY DSC

– Na otvaranju, počev od 19 časova, ulicama Užica prodefilovaće učesnici festivala, prikazati svoje igre i pozvati publiku da vidi festivalske sadržaje. Ljudi ovog kraja rado prate ta dešavanja, a ova deca, koja su dalek put prešla, pažnju svakako zaslužuju – rekla je novinarima prilikom najave ”Liciderskog srca” Gordana Paunović iz udruženja ”Era”, koja predvodi organizacioni odbor ovog festivala.

 

Nedavno su, da bi i Beograđane pozvali na ovu lepu smotru, mali folklorci sa zastavama, igrom i pesmom prodefilovali beogradskom Knez Mihailovom ulicom. Ispraćeni su aplauzima i podrškom žitelja glavnog grada. – ”Licidersko srce” je pod okriljem međunarodne organizacije CIOFF, koja nam je pomogla da dođu mladi iz udaljenih država. Upravo je to najveće bogatstvo festivala, gde će i naša kulturno-umetnička društva sa Kosova i Metohije i drugih gradova predstaviti Srbiju svetu u najlepšem svetlu. Deca su, ipak, najbolji i najiskreniji ambasadori – izjavila je tom prilikom portparolka ”Liciderskog srca” Ivana Cvetković.

Privilegiju užičkog kraja da tokom i ovog avgusta bude centar folklora dece s raznih strana sveta omogućili su i suorganizatori: grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, TO Zlatibor i preduzeće ”Andrićgrad” d.o.o., kao i mnogi sponzori. Festival podržavaju Stalna radna grupa za ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi(SWC) u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i opštine Čajetina, Bajina Bašta i Požega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *