Vašar starih zanata i zanimanja u Sirogojnu

Vasat_starih_zanata_u_Sirogojnu,_snimio_S.JovicicU jednoj od sala Muzeja ”Staro selo” u Sirogojnu održan je šesti Vašar starih zanata i zanimanja. Zanatlije iz našeg i drugih krajeva prikazali su ovde svoja umeća i proizvode ručne izrade. Kiša je sprečila da se vašar kao i do sada održi napolju, kod brvnara muzeja, ali je i ovog puta imalo šta da se vidi i od starih majstora nauči.

Pažnju posetilaca, na primer, privlačila je majstorski oslikana drvenarija (tronoške, posude, korpe, suveniri ) Nade Jolić iz Zbojštice. Miloš Aleksić iz Arilja izložio je grabulje, kosišta, vile koje ručno izrađuje, a Kosta Starčević iz Ravni svoje jednostavne stolice za koje kaže da mogu da služe čitav vek. Licidere je prikazala porodica Zimonjić iz Kruščice, narodne nošnje bračni par Savić iz Mirosaljaca, a iz Trstenika je došla tkalja Nada Gračner.

U muzejskim radionicama prikazana je izrada grnčarije, čutura, korpi, priprema starih jela. Ipak, živa legenda ovog okupljanja majstora bio je Mirko Kovčić, kačar iz Rožanstva – njemu je 85. godina, a već punih 70 ručno pravi drvenariju: kacu, kačicu, bure, bucu, čabar, čabricu, džbanj…

Ni deca na ovom vašaru nisu zaboravljena. Nekoliko mališana učilo je od iskusnih tkalja osnove tkanja, u okviru dečje radionice ”Preplitanje niti”. Bilo je i zdravičara, a zdravicu je kazivala i jedna dama, Marija Jeremić sa Zlatibora. Vašarsku salu ispunili su posetioci: Nada Mihailović iz Banjaluke, koja je na odmoru u Kremnima, pohvalila je ovaj događaj i rekla da svi treba da vide šta vešti narodni majstori mogu da naprave.

Organizator i autor vašara Snežana Tomić, muzejski savetnik u ”Starom selu”, istakla je da muzej na ovaj način čuva i promoviše stare zanate i zanimanja, dok je dr Nedeljko Radosavljević iz beogradskog Istorijskog instituta otvarajući vašar poručio da bez očuvanja naše kulturne baštine i tradicije nema nacionalnog identiteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *