Heljda, čajevi, suveniri na prvom ‘’Sajmu zlatiborskih proizvoda’’

slika 1  Zlatiborski hotel ‘’Mona” bio je domaćin prvog ”Sajma zlatiborskih proizvoda”, na kome su proteklog vikenda ono što stvaraju prikazali privrednici i zanatlije iz ovog kraja. Turistička organizacija Zlatibor, Regionalna razvojna agencija ”Zlatibor” i hotel ”Mona” ostvarili su ovaj projekat sa ciljem da se da podsticaj malim lokalnim proizvođačima i domaćoj radinosti, čiji su autentični proizvodi predstavljeni turistima naše najposećenije planine.

slika 2Posetiocima ovog dogadjaja, u dva dana sajma, predstavilo se desetak izlagača. ”Agro Zlatar” iz Nove Varoši svoj štand okitio je brašnom od heljde i jastucima punjenim ljuspicama heljde, užička ”Vodeničarka” pokazala je svoje novo zanimljivo pakovanje brašna. Dr Aleksandar Ristić iz Užica predstavio je svoje lekovito bilje od koga proizvodi čajeve, zatim brašno, začine i sirće. Čajetinska mlekara ”Biljana Krin” za ovu priliku donela je svoj sir, kajmak i papriku u pavlaci. ”Ženski centar” iz Užica izložio je suvenire od recikliranog tekstila. Ovim malim proizvodjačima pridružili su se i ”Zlatiborac” sa svojim suvomesnatim proizvodima, kao i ”Stara sokolova rakija” koja je nadaleko poznato žestoko piće.

Regionalna razvojna agencija ”Zlatibor” i hotel ”Mona” već godinu dana imaju uspešnu saradnju u projektu ”Planinski doručak”, koji povezuje nekoliko malih preduzeća sa ciljem stvaranja brenda. U planu je i nastavak ove saradnje već 6. avgusta, kada će se u kongresnoj sali ovog hotela održati Sajam vina i sireva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *