Projektom RRA ”Zlatibor” do fabrike koja pravi košnice

Stalne aktivnosti užičke RRA ”Zlatibor” u okviru njenog Programa razvoja privatnog sektora (PSD) daju nove rezultatate u zapošljavanju mladih ljudi. Reč je ponovo o pčelarstvu, gde su opštine iz cele Srbije uključene u PSD program. Ovog puta, zahvaljujući privatno-javno-razvojnom partnerstvu, otvorena je nova fabrika za proizvodnju košnica i pčelarske opreme u Trgovištu, koja zapošljava 30 radnika. Već je u ovoj opštini na jugu Srbije zahvaljujući aktivnostima PSD programa 40 mladih pčelara početnika otpočelo proizvodnju meda.

Po rečima koordinatora ovog projekta Milomira Tucovića, prilikom otvaranja fabrike u Trgovištu predstavljeni su rezultati projekta ”Unapređenje obima i kanala prodaje u sektoru medarstva”, prednosti uvođenja saradnje privatnog i javnog sektora za zapošljavanje, kao i utcaj PSD u uspostavljanju privatno-javno-razvojnog partnerstva.

IMG_20150522_132626  – RRA ”Zlatibor” je kroz svoj PSD program finansiran od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju sprovela program podrške za nezaposlene u sektoru pčelarstva, uspostaviviši javno-privatno partnerstvo između Pčelarske zadruge ‘Roj” iz Trstenika i opštine Trgovište. Ta lokalna samouprava prepoznala je uspešnost modela podrške i suinvestirala podršku za 40 mladih nezaposlenih pčelara početnika u započinjanju posla sa 15 košnica. Tokom realizacije ove aktivnosti PSD program je uočio mogućnosti za otvaranje novog pogona za proizvodnju košnica i pokrenuo dijalog između zadruge ”Roj” i opštine Trgovište. Rešavanjem administrativnih problema koji su opterećivali bivšu farmu zečeva, opština Trgovište je stvorila preduslove za novu investiciju na svojoj teritoriji. Uspešno posredovanje PSD programa, uz svesrdno zalaganje rukovodstva opštine Trgovište, rezultiralo je ulaganjem Pčelarske zadruge ”Roj’ u navedeni pogon, koji zapošljava 30 radnika i već je proizveo prve košnice za korisnike programa iz Trgovišta. Švajcarska smatra da je saradnja privatnog i javnog sektora najodrživiji način razvoja i da spoj kreativnosti privatnog kapitala uz podršku lokalnih samouprava dovodi do novih investicija i zapošljavanja, naročito u ruralnim sredinama. A izuzetni prirodni potencijali sektora poljoprivrede i tradicionalnih proizvoda su izvozna šansa Srbije, pre svega na evropskom tržištu – ističe za naš portal Milomir Tucović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *