Na ”Rakijadi” u Šljivovici 57 medalja

Deveti po redu Sajam domaćih rakija, popularna ‘’Rakijada”, održan je u zlatiborskom selu Šljivovica. Ova već tradicionalna manifestacija okuplja proizvođače najboljih rakija iz ovog kraja, zdravičare, pevače, folklorce, ali i ljubitelje tog žestokog pića.

DSCN2255Visok kvalitet rakije našeg kraja potvrdjen je i ocenama stručne komisije koja je nagradila čak 57 od 77 datih uzoraka. Ovoga puta znatno je više medalja dodeljeno nego prethodnih godina: proizvođači su nagrađeni sa 13 velikih zlatnih, 20 zlatnih i 24 srebrne medalje. Po odluci ocenjivačke komisije na čijem čelu je bio dr Ivan Urošević s beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, najbolju rakiju od šljive u ovom kraju peče Radenko Marković iz Dražinovića (inače profesor užičke Ekonomske škole), drugi je Ljubodrag Kaljević iz Šljivovice, a treći Goran Jaraković iz Bioske koji, uz kvalitetnu šljivovicu, pravi i najbolju voćnu rakiju od nane i divlje kruške.

Posetioci ove manifestacije prisustvovali su i procesu pečenja rakije u starom kazanu, poznatom kao ”čučavac”, koga je za ovu priliku doneo Milomir Milojević Gero, proizvođač rakije iz Šljivovice. Pored takmičarskog dela programa, okupljeni su mogli da čuju zdravice, slušaju izvorne pesme i trubače, pogledaju takmičenje u struganju dubećom testerom, probaju pite savijače, jagnjetinu i prasetinu sa ražnja, gulaš iz vojničkog kazana…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *