‘’Arlemm’’ karavan i na užičkom trgu

DSCN2140  Umetnički karavan letnjeg festivala ‘’Arlemm’’ stigao je u Užice. Na gradskom trgu ljubitelji ozbiljne muzike i umetničke fotografije mogu ovih dana pogledati izložbu audiovizuelnih instalacija i 36 fotosa nastalih tokom šestogodišnjeg trajanja Ariljske letnje muzičke manifestacije ‘’Arlemm’’.  Sedmi po redu taj festival održava se u Arilju od 17. do 31.jula i ovaj karavan po gradovima zapadne Srbije najava je ovogodišnje smotre.

‘’Arlemm’’ je jedinstven kulturni sadržaj na našim prostorima. Zasnovan je na nameri da svim generacijama, a mladima naročito, nizom različitih dešavanja približi klasičnu, tradicionalnu, duhovnu i džez muziku, kao i kreativne stvaraoce iz tog muzičkog sveta. Tokom festivala, za mlade talente se organizuju razni vidovi muzičke edukacije, javni časovi, predavanja, niz koncerata. I sve to u javnim prostorima nevelikog Arilja, na njegovim ulicama i zanimljivim mestima, kraj drevne crkve Svetog Ahilija iz 13.veka, pored reke Rzav…Festival je osnovan i traje zahvaljujući umetničkoj porodici Mladenović, obrazovanoj na svetskim konzervatorijumima, koja istrajava na ovoj ideji i korisnoj misiji za ceo naš kraj.

DSCN2143   Ovogodišnji ‘’Arlemm’’ u Arilju otvara se 17.jula nastupom svetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića. Nakon niza sadržaja u dvonedeljnom trajanju, završetak ‘’Arlemma’’ po tradiciji obeležava ‘’Arlemm art festival’’ 29. i 30. jula na rečnom ostrvu Uski vir na Rzavu. Tu će prvog festivalskog dana nastupiti ‘’Miško plavi trio’’ koga čine Miško Plavi, Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić Džoni, a drugog se predstavljaju poznati gitaristi Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski. Taj program upotpuniće nastup trubačke princeze iz Arilja Danijele Veselinović  i njenog duvačkog orkestra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *