Đaci ”Dušana Jerkovića” Šekspirom osvojili Banjaluku

U slavu knjige i kulture čitanja, a povodom 400 godina od smrti Viljema Šekspira, školski bibliotekari i nastavnici Stručnog veća engleskog jezika Osnovne škole ”Dušan Jerković“ u Užicu od početka školske 2015/2016. godine obeležavaju ovu značajnu godišnjicu. Tim povodom nedavno su s uspehom naš grad predstavljali u Banjaluci, na Susretima dečjeg dramskog stvaralaštva. O tome opširnije u tekstu koji su portalu ”Eramedia” iz ove škole dostavile Mirjana R.Pejović i Marina Jevtić:

”Vodeći se Šekspirovim rečima da je ceo svet pozornica, školski bibliotekari su na osnovu knjige „Šekspir za početnike“ napisali scenario za dramatizaciju života ovog barda svetske književnosti, što je činilo deo predstave „Šekspir – savremenik i sagovornik svih epoha“. Tokom marta i aprila učenici su vredno uvežbavali uloge Hamleta, kralja Lira, Viole i Orsina, Romea i Julije. Vežbao se srednjovekovni ples, muzika i pesma, istraživala epoha renesanse kroz istoriju i umetnost.

S obzirom da smo oduševili mnogobrojnu publiku u Užicu, koja je bila znatiželjna da vidi kako osnovci doživljavaju najvećeg pozorišnog autora, a i bili smo pobednici za mesec maj na konkursu Udruženja nastavnika engleskog jezika – ELTA, dobili smo poziv da svojim prisustvom i učešćem uveličamo 10. Susrete dječijeg dramskog stvaralaštva u Banjaluci, Republika Srpska, i izvedemo naš program „ Šekspir savremenik i sagovornik svih epoha“.
Na put je posle mnogobrojnih priprema krenulo deset učenika od V do VIII razreda, u pratnji četiri nastavnika. Oni su 18. i 19. juna boravili u mirisnoj i gostoljubivoj Banjaluci. Smeštaj je bio obezbeđen u Specijalnoj srednjoj školi internatskog tipa „ Zaštiti me“. Iako je put bio dug i naporan, celokupni program našeg puta nije bio samo edukativnog, već i zabavnog karaktera.

Igrala se košarka, učenici su se takmičili i u dva zabavna kviza koja su za njih pripremili nastavnici. Pevali su se novi i stari hitovi, radovali smo se neočekivanim poklonima domaćina. Obišli smo grad na Vrbasu, šetališta pod lipama, tvrđavu Kastel, gradsku Tržni
cu, Banski dvor, hram Hrista Spasitelja. Posetili smo park Petra Kočića, prešli preko gradskih mostova, slikali se pored spomenika Branka Ćopića.

Naš program bio je izuzetno zapažen i afirmisao stvaralaštvo naših učenika i nastavnika. Scena Doma omladine u Banjaluci i njeni reflektori najpre su izazvali posebna osećanja kod učenika. Kostimirani, glumeći svoje uloge, dijalogom i monologom, pesmom i plesom izazvali su nekoliko aplauza na otvorenoj sceni, čemu su doprineli i raskošni kostimi Narodnog pozorišta Užice i Umetničke škole, kojima se zahvaljujemo na saradnji.

Celokupna publika u Banjaluci pomno je pratila celu predstavu. Čula se baš svaka reč, svaki takt. Aplauz se dugo prolamao, a zadovoljni učenici i nastavnici primali su čestitke i zahvalnicu za uspešno izveden program. Bili smo zadovoljni i ponosni što smo počasni učesnici 10. jubilarnih Susreta dječijeg dramskog stvaralaštva u Banjaluci, a nadamo se da ćemo imati prilike da opet pokažemo svoje stvaralaštvo i umeće.

Učenici i nastavnici duguju posebnu zahvalnost domaćinima: koleginici Dragani Dekić iz OŠ „Ivo Andrić“ iz Banja Luke, direktorki Specijalne škole Zorici Vasilić Kuzmanović i umetničkom rukovodiocu festivala, glumici-lutkaru Nevenki Rodić.

Slike sa nastupa naših djaka na Susretima dečjeg dramskog stvaralaštva u Banjaluci:

slika 1  slika 2  slika 3  slika 4

naslovna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *