Užičko odmaralište u Bećićima najposećenije

Becici, uzicko odmaraliste, foto S.JovicicGlasno se proteklih meseci polemisalo o odluci Ustanove ’’Dečje odmaralište Zlatibor’’ da za predstojeće leto, sve do 20. septembra, izda u zakup sve raspoložive kapacitete svog hostela ’’Užice’’ u Bečićima jednoj novosadskoj turističkoj agenciji i pritom zaradi oko 180.000 evra (dvostruko više nego prethodnih sezona). Protivnici te odluke zamerali su zašto užički objekat na moru nije i dalje predviđen prvenstveno za užičku decu, dok su zagovornici izdavanja hostela promenu objašnjavali čistom ekonomskom računicom i potpunom nezainteresovanošću osnovnih škola iz Užica ponuđenih da organizuju letovanje svojih đaka u Bečićima.

Becici, uzicko odmaraliste za decu, foto S.JovicicA da davanje pod zakup ipak izgleda kao razumna odluka vidljivo je već ovih dana u tom crnogorskom letovalištu. Mnoštvo dece napunilo je hostel ’’Užice’’ i u njegovim prostorima je vrlo živo od programa i sadržaja , dok se okolni turističkih objekti ne mogu pohvaliti takvom posetom u predsezoni. Štaviše, poznati centar za mlade MOC još uvek je zatvoren, veoma malo gostiju je i u drugim odmaralištima, a nije bolje ni u polupraznim bečićkim hotelima. U takvoj situaciji slabe zainteresovanosti i opšte besparice svakako da bi se, da nije bilo izdavanja, s teškoćama popunjavali i kapaciteti hostela ’’Užice’’.
DSCN5590Ovako, sve u našem hostelu još od 20. maja vrvi od mladih iz raznih gradova, tu je sada u smeni preko 120 njih, a užičko osoblje objekta ima pune ruke posla. Ovde su smeštena deca iz gradova Republike Srpske u okviru projekta ’’Socijalizacija dece Republike Srpske’’. Organizuje ga Javni fond za dječiju zaštitu RS, i to prvi put u Bečićima. Reč je o lepom i humanom poduhvatu, jer se iz državnih fondova RS plaća boravak na moru deci slabijeg materijalnog stanja, ili onoj sa nekim zdravstvenim problemima, ili najuspešnijim u znanju i sportu. Tako sve do 20. septembra u hostelu ’’Užice’’ u Bečićima u 14 smena boravi ukupno 2.200 mladih iz RS, od kojih je 1.800 iz osetljivih kategorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *