Mladi ljubitelji šaha protiv nasilja

DSCN1686U vreme kad se Užice u javnosti neslavno pominje po nasilju medju mladima, glas razuma čuo se iz užičkih srednjih škola u vidu događaja nazvanog ”Ljubitelji šaha protiv nasilja”. Bio je to masovni šahovski turnir  održan u prostorijama Tehničke škole ”Radoje Ljubičić”. U igri na 64 polja takmičili su se talentovani užički srednjoškolci i osnovci, pa i poneki profesor, a pobedilo je druženje, umeće, misaono nadmetanje koje je nasilju uvek bilo potpuna suprotnost.

Taj turnir već četvrtu godinu zaredom ovde organizuju šahovski entuzijasti medju srednjoškolskim profesorima. Tu se posebno ističe profesorka Svetlana Petrović, rukovodilac šahovskih sekcija u Tehničkoj školi ”Radoje Ljubičić” i Medicinskoj, koja je ovog puta bila organizator zajedno sa timovima za borbu protiv nasilja iz te dve srednje kao i iz Ekonomske škole. Vrednu pomoć u organizaciji turnira pružio je užički šahovski klub ”Slanuša”.

Učestvovalo je 33 igrača, različitog šahovskog znanja. Najviše je bilo srednjoškolaca. Najmlađi učesnik bio je devetogodišnji Jovan Jevtić, a najstariji 67-godišnji profesor u penziji Dragan Vranešević. Igralo se sedam kola, uz tempo igre od pet minuta po igraču.

DSCN1680U oštroj ali fer i korektnoj šahovskoj borbi čak četiri igrača imala su na kraju po šest osvojenih bodova, podelivši od prvog do četvrtog mesta. Po dodatnim kriterijumima ustanovljeno je da zvanje pobednika turnira pripada Mihailu Đorđeviću, učeniku prve godine Ekonomske škole. Drugo i treće mesto osvojili su đaci Tehničke škole ”Radoje Marić”: Darko Vitorović iz prvog i Dragoš Stamenić iz drugog razreda te škole. Najboljima su dodeljene prigodne nagrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *