Užički srednjoškolci najbolji glumci

Pozorišni talenat Radovana Trećeg Jovičiča, maturanta užičke Medicinske škole, i još trojice srednjoškolaca iz našeg grada donosi priznanja. Na 10. Smotri dramskog amaterskog stvaralaštva, održanoj u Bajinoj Bašti, predstava ovih đaka-glumaca pod imenom ’’Crni ram’’osvojila je prvo mesto. Nadmetalo se pet predstava iz opština okruga, u kojima su igrali i odrasli.

CR2’’Crni ram’’ je osmislio, napisao i režirao Radovan Jovičić, a s njim igraju Pavle Veselinović, koji uči drugi razred Gimnazije, kao i učenici trećeg razreda Medicinske škole Dušan Stefanović i Nikola Marković. To je neobičan pozorišni komad u kome ovi momci prikazuju situacije iz života umetnika: njihova preispitivanja stvaralaštva i morala, odnose sa političarima, medjusobna neslaganja i prijateljstva, umiranje vrlina, pobunu protiv jeftine komercijalizacije. Uz poruku da umetnik stvaranjem nadživljava smrt i prolaznost. Komad je prožet zanimljivim songovima, a mlada publika u Bajinoj Bašti aplauzima je pozdravila glumačku ekipu.

Predstava ’’Crni ram’’ napravljena je čistim mladalačkim entuzijazmom, bez uloženog dinara. Autor Radovan Treći, koji je stigao sve ovo da uradi iako se poslednjih meseci ozbiljno sprema za prijemni na studiju medicine, kaže da ovaj komad ne štedi ni političare ni umetnike, ni masu ni elitu, i da prikazuje promašen sistem vrednosti. Ovo mu je, inače, druga predstava koju je napravio: prošle godine u užičkom GKC-u odigrano je njegovo’’Drvo života’’, u kome je on glumio zajedno sa Dušanom Stefanovićem.

CRPobedom na festivalu u Bajinoj Bašti ’’Crni ram’’ se plasirao za pozorišnu smotru dramskog stvaralaštva zapadne Srbije koja se 26.maja održava u Prijepolju. Valjalo bi, svakako, da i užička publika vidi ovo ostvarenje svojih talentovanih glumaca, za šta postoji mogućnost, i to na maloj sceni užičkog pozorišta.
A organizatori bajinobaštanskog festivala pozdravili su ovaj uspešan nastup ekipe’’Crnog rama’’ i dodelili im priznanja. Po rečima Nikole Vasiljevića iz Ustanove ’’Kultura’’ u Bajinoj Bašti koji je smotru organizovao, primetno je da se smanjuje broj predstava na ovoj smotri. Nekad ih je bilo i po deset, sada pet, ali entuzijazma još ima, pa je ovde jaka želja da se i drugi podstaknu na bavljenje dramskim stvaralaštvom, rekao je Vasiljević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *