Moderna zgrada za putnike na aerodromu Ponikve

U pripremama za početak redovnog avio-saobraćaja, na aerodromu Ponikve kod Užica napravljena je nova aerodromska zgrada. Savremena, na oko 500 kvadratnih metara površine: unutra sa odvojenim prostorima za carinsku i policijsku proceduru, čekiranje karata, kancelarijama, restoranom čija terasa gleda na početak piste, spolja s velikim natpisom ”Ponikve airport”.

DSCN1506Već sada je jasno da će ta zgrada biti atrakcija ovog planinskog aerodroma, jer je u moderan objekat pretvorena od razrušenog betonskog kaponira – ozidanog prostora u kome su se nekad parkirali vojni avioni naše avijacije. U bombardovanju 1999. godine ukupno 720 NATO bombi bačeno je na Ponikve, koje su ga tada potpuno onesposobile. Ali poslednjih godina se ulažu sredstva u obnovu ovog aerodroma i njegovo pretvaranje od vojnog u civilni. Ovde već sleću manje letelice, a gradnjom aerodromske zgrade i drugim poslovima koje treba uraditi na nju će aterirati i veći avioni, ”boinzi” i drugi.

DSCN1516Kako kaže Saša Savić, direktor JP ”Aerodrom Ponikve”, gradnju aerodromske zgrade omogućila je Vlada Srbije ulažući u ovaj posao 50 miliona dinara preko beogradskog aerodroma ”Nikola Tesla”. Značajna je pomoć i Emira Kusturice koji na razne načine pomaže da redovan avio-saobraćaj na Ponikvama što pre oživi. Iz Vlade Srbije najavili su da bi najvažniji radovi na ovom aerodromu mogli biti završeni do 31. avgusta ove godine. Do tada ovde će se postaviti devet kilometara ograde oko aerodroma, svetlosni sistemi za noćne letove i asfaltirati cela pista(3,1 kilometar). Posle toga Ponikve će biti aktivirane za komercijalne letove.

Savić ističe da ima interesovanja stranih turista da ovde sleću prilikom dolaska na Zlatibor i u Mokru Goru. – Mi smo u saradnji sa hotelom ”Zlatibor Mona” razmatrali mogućnosti za promotivne letove sa Ponikava do nekih evropskih država: Kipra, Slovenije, Rusije, Grčke. Ne samo manjih letelice nego i ”boinga” sa 150 sedišta. Ako to uspe, u 2017. godini zaživeće na Ponikvama turistički čarter letovi – najavljuje direktor JP ”Aerodrom Ponikve”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *