Mladi četinarima pošumljavaju Zlatibor

Jelena Alempijevic‘’Zlatiborska omladina’’ ovih dana je zasadila 150 sadnica smrče u blizini spomenika na Zlatiboru. Dvadesetak članova ovog udruženja sprovelo je akciju pošumljavanja povodom Svetskog dana šuma.

-Bili smo prilično efikasni tako da smo za relativno kratko vreme zasadili veliki broj sadnica. Zlatibor je planina poznata po svojim prirodnim lepotama koje je neophodno negovati i obogaćivati. Planiramo da ovu akciju proširimo i na neke druge terene, jer značaj šuma je veliki- kaže Jelena Alempijević, pi ar ”Zlatiborske omladine”.                                                                  Jelena Alempijević

Ovu akciju na terenu su obišli pomoćnica predsednika opštine Čajetina Bojana Božanić, direktor TO Zlatibor Arsen Đurić i direktor KJP „Zlatibor“ Srđan Pantović.

-Mislim da je ovo odlična akcija. Sprovedena je na inicijativu zlatiborskih omladinaca, a mi smo tu da im pružimo pomoć i podršku. U ovom današnjem svetu zaista moramo voditi računa i o zaštiti životne sredine. Treba svi da učinimo neki mali korak kako bi u tome uspeli. Zlatibor je vazdušna banja, mesto gde turizam cveta i gde su ljudi željni prirode, šetnje i parkova. Bez obzira na veliki broj objekata koji su neophodni da bi primili veliki broj turista koji dolaze na Zlatibor, mi smo rešili da uredimo i prostore gde oni šetaju. Staza prema spomeniku, urađena pre desetak godina popločavanjem i uređenjem čitavog prostora kao i dovođenja rasvete, sada je oplemenjena sadnicama. U sklopu ovih aktivnosti prošle godine smo uradili uređenje oko staze, ravnanjem zemlje sa željom da posadimo travu. To je realizovano, a postavljena je i mreža za navodnjavanje. U narednim danima kreće i sadnja cveća, tako da krećemo u uređenje Zlatibora sa prvim prolećnim danima – rekla je Bojana Božanić.

Ona je tom prilikom najavila nastavak aktivnosti pošumljavanja i uređenja parkovskih površina. Prva u nizu planiranih akcija biće organizovana 9. aprila na Cigli u Jablanici, kada će biti posađene sadnice prijateljstva između četiri opštine: Čajetine, Priboja, Knića i Rudog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *