Aviosaobraćaj s aerodroma Ponikve od septembra

Aerodrom Ponikve kod Užica dobiće za dvadesetak dana novi putnički terminal, do avgusta ogradu i svetlosne sisteme, a u septembru će biti spreman i za prihvat velikih aviona i redovan aviosaobraćaj.

Ovo je rečeno u užičkoj gradskoj kući prilikom potpisivanja ugovora o donaciji beogradskog aerodroma ”Nikola Tesla” aerodromu Ponikve. Naša najveća vazdušna luka donira 50 miliona dinara za završetak putničkog terminala na Ponikvama, o čemu su ugovor potpisali direktori ova dva aerodroma Saša Vlaisavljević i Saša Savić. Potpisivanju su prisustvovali ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković, direktor ”Puteva Srbije” Zoran Drobnjak, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i drugi.

DSCN1345Ministarka Zorana Mihajlović pozdravila je pomoć Ponikvama rečima da Vlada Srbije hoće da razvija i manje aerodrome koji treba da pomognu razvoju turizma, povezivanju ljudi i biznis putevima. Direktor aerodroma ”Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević najavio je da će uz ovu donaciju pomoći aerodromu Ponikve i sa dva kilometra ograde, dok direktor JP ”Aerodrom Ponikve” Saša Savić ocenjuje da je ovo značajan korak u pretvaranju ove vazdušne luke u civilnu što će poslužiti celom regionu. – Kada uskoro bude završen terminal a do avgusta ograđivanje i svetlosni sistemi, tehnički će ovde moći da sleću i veći avioni, pa i ”boing 737-300”.  U pregovorima smo da za prvo vreme organizujemo linije manjim letilicama sa 20 ili 30 mesta, a dogovor sa beogradskim aerodromom je da s njihovim ljudima i opremom, kad se pojavi interesovanje za veći avion, organizujemo taj prihvat – rekao je Savić.

Po rečima Tihomira Petkovića, Užice i cela zapadna Srbija ovim su uz pomoć Vlade Srbije načinili veliki korak ka stavljanju aerodroma Ponikve u punu civilnu funkciju. A osposobljavanjem te vazdušne luke, završetkom auto-puta i rekonstrukcijom barske pruge Užice će, kako je rekao, konačno izaći iz osećaja izolovanosti koji Užičani imaju decenijama. Ovom prilikom najavljena je i gradnja pristupnog puta ka Ponikvama.                                                  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *