Novim asfaltom kroz kanjon Đetinje

20160402_121306Od Sunčanog vira do Rajskih otoka stazom kroz kanjon Đetinje ovih dana postavljaju se novi kilometri asfalta. Mašine javnog preduzeća ’’Niskogradnja’’ ovde asfaltiraju put kroz ’’ćirine’’ tunele, a grad ulaže značajna finansijska sredstva u te poslove, ranije započete postavljanjem asfalta kod velike brane u Turici.

U gradskoj upravi ističu da ovim uređenjem tog popularnog šetališta stvaraju uslove da građani lakše i bezbednije, na biciklima ili peške, uživaju u lepotama prirode u kanjonu Đjetinje. Zato se, dodaju, ovim najnovijim poduhvatom postavlja oko 3,5 kilometara asfalta.

20160402_120121I dok ima mišljenja da uređivanje puta kroz kanjon za šetače i turističke rute donosi koristi, jedna nelogičnost primetna je već na tunelu kod Sunčanog vira, odakle je krenulo ovo asfaltiranje. U vrhu ulaza u ovaj tunel stoji tabla (jedna od mnogih ovuda postavljenih) s natpisom ’’U prirodu bez asfalta’’. S namerom da se pokaže kako je kanjon Đetinje odatle ka Staparima jedinstvena oaza nezagađene prirode i retkih biljnih i životinjskih vrsta. Ali u toj prirodi, kroz tunel i kilometrima dalje, sada je novi asfalt, pa tabla gubi smisao.

Čuju se i prvi glasovi neslaganja ljubitelja prirode sa poslom daljeg asfaltiranja staze kroz kanjon. Tako nam se Marko Ristovski, predsednik Vodičkog udruženja ’’Kapedunum’’ koje je proteklih meseci mnogo uradilo na postavljanju tabli kroz kanjon i obeležavanju lokaliteta i tunela, požalio da nije u redu što grad sada stavlja nove kilometre asfalta. Ristovski smatra da kanjon u izvornom obliku treba sačuvati, te da se najnovijim radovima ugrožava ovo područje koje je Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio predelom izuzetnih odlika i živi svet u njemu. No nadležni u gradu ne misle tako i odgovaraju da svako ima pravo na neslaganje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *