Za užičke studente u Beogradu obezbeđena stručna praksa u Užicu

Potpisivanjem ugovora izmedju grada Užica i beogradskog Ekonomskog fakulteta, studentima i diplomcima Užičanima sa ovog fakulteta omogućeno je obavljanje stručne prakse u užičkim javnim preduzećima i kompanijama. Tim povodom u svečanoj sali gradske kuće okupili su se mladi Užičani koji studiraju u glavnom gradu, predstavnici užičke vlasti i direktori ovdašnjih firmi.

PGradonačelnik Tihomir Petković rekao je, nakon potpisivanja takvog ugovora sa prodekanom Ekonomskog fakulteta dr Draganom Lončarem, da se ovim uvažava potreba studenata za stručnim usavršavanjem kako bi stečena teoretska znanja primenili u praksi. Već je takva prilika nedavno omogućena i užičkim studentima beogradskog FON-a. – Ovakvi sporazumi za grad su važni iz više razloga. Najbitniji je da se pokaže visokoškolcima da su potrebni svom rodnom gradu. Šaljemo im poruku da će lokalna samouprava preduzeti napore da se oni po završenim studijima vrate u Užice, ovde nađu radno mesto i zasnuju porodice – istakao je Petković, koji je nekad diplomirao upravo na Ekonomskom fakultetu.

 
Užičanin Nenad Stajić zahvalio se na pruženoj šansi u ime studenata Ekonomskog fakulteta. – Mnogi ne znaju koliko je danas teško naći gde bi se obavila stručna praksa, posebno kad iz male sredine dođete u veliku. Ovo nam mnogo znači da teoretska znanja spojimo s praktičnim.

Po rečima dr Dragana Lončara, između 350 i 400 studenata Ekonomskog fakulteta je iz užičkog regiona, drugog (posle Beograda) po broju studenata koji daje ovom fakultetu. A odavde često dolaze najbolji na ovoj visokoškolskoj ustanovi. – Mi smo za nekoliko meseci potpisali 120 sporazuma sa kompanijama u Srbiji o obavljanju stručne prakse, kako se ne bi dogodilo da naši studenti ne znaju šta je menica i drugo iz praktičnog rada – naglasio je Lončar.

Na ovom skupu ugovore kojim se obavezuju da će na stručnu praksu primiti studente potpisali su direktori užičkih javnih preduzeća ”Stan”, ”Vodovod”, ”Gradska toplana”, ”Bioktoš”, ”Veliki park”, ”Duboko”, ”Niskogradnja” i Direkcija za izgradnju, kao i kompanija Valjaonica bakra. Najavljeno da će se još desetak većih ovdašnjih firmi (‘’Impol Seval’’, ‘’Prvi partizan’’, ‘’Zlatiborac’’ i druge) priključiti akciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *