Filmovi užičkih đaka o ratnicima i spomenicima

Učenici užičkih škola zajedno sa svojim profesorima istorije snimili su šest kratkih dokumentarnih filmova u okviru projekta ’’Spomenici govore – (Ne)zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu’’. Premijerno prikazivanje tih filmskih priča, koje sve zajedno traju jedan sat, organizovano je u sali Gradskog kulturnog centra i bilo vrlo posećeno.

Neki_od_spomenika_uzickim_junacima,_foto_S.JovicicProjekat je finansiran sredstvima grada Užica, po konkursu za mlade da bi bolje prepoznavali lokalnu istoriju. Filmovi su pravljeni o zaslužnim ljudima iz Prvog svetskog rata: Dušanu Puriću, Lenki Rabasović, Ljubici Čakarević, Kosti Todoroviću, Milutinu Uskokoviću, Mališi Stefanoviću i Tihomiru Muriću. Nekima od njih u gradu postoje spomenici, ali se nedovoljno zna ono po čemu su se istakli.

Te ličnosti, radeći na tome od oktobra do februara, filmski su opisali srednjoškolci Gimnazije, Ekonomske i Tehničke škole’’Radoje Ljubičić’’ kao i osnovci iz OŠ ’’Stari grad’’, sveukupno je učestvovalo 33 učenika. Projekat su vodili profesori istorije Snežana Nedeljković, Vesna Lučić, Dušica Ilić i Oliver Mićić Bućić. Pomagali su i studenti iz multimedijalne sekcije Visoke poslovno-tehničke škole. Profesori istorije su sve osmislili, a djaci glumili u ovim filmovima, govorili tekstove, pomagali u snimanju.

Po rečima koordinatorke projekta Snežane Nedeljković, živimo u vremenu kad je potrošački svet poništio kulturu sećanja u korist kulture zaboravljanja i zabavljanja, pa je ovaj projekat borba protiv zaborava i samoponištavanja. Profesorka Vesna Lučić ističe da su pošli od zamisli da predstave Užičane iz Velikog rata o kojima nema video zapisa i nedovoljno se zna, a čiji spomenici ovde postoje. ’Želimo da u ovo vreme, kad se promoviše primitivizam, skrenemo pažnju na ljude jakih moralnih vrednosti koji su posebno držali do časti, slobode, pravde, poštenja’’, kaže Vesna koja istoriju predaje u OŠ ’’Stari grad’’, dodajući da će ovi filmovi tokom marta biti prikazani djacima većine škola u gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *