Drežnički đaci u ratnom filmu

Djaci iz užičkog sela Drežnik, izdvojenog odeljenja škole u Ravnima, nedavno su snimili flim ‘’Bilo jednom u Albaniji’’. Reč je o najnovijem kratkometražnom ostvarenju ove djačke glumačke sekcije, sa temom iz Prvog svetskog rata.

Na čelu sa nastavnikom Milošem Racićem, veliki broj djaka iz ovog, ali i okolnih sela učestvuje u projetku snimanja kratkih filmova. Iako ta seoska škola (Ravni, Drežnik, Nikojevići i Sržuti) ima svega 150 djaka, više od polovine njih učestvuju u ovoj filmskoj produkciji nazvanoj ‘’Radrenis’’. Snimljeno je više 60 filmova u trajanju od 5-6 minuta o: Kneževoj večeri, Dositeju, Vuku, Sarajevskom atentatu, Cerskoj bici, ali i o Cezaru, Neronu, Atili, Divljem zapadu, a sada i o albanskoj golgoti iz Velikog rata.

Autor i snimatelj je nastavnik Miloš, a sve glumačke uloge pripadaju djacima od petog do osmog razreda. Snimano je na nekoliko strimih brda u selu koji su zamišljeni kao planine Albanije. Glavna ličnost u filmu zove se Batočinac, a glumi ga učenik Vladimir Šmakić, koji svojim izmišljtinama skraćuje teške dane povlačenja srpske vojske. Tu su još i kapetan, vojnik sa frulom, kao i Milunka Savić koja je istorijska ličnost, koju u ovom filmu glumi učenica Sanja Obućina.

Kako saznajemo snimanje se odvijalo bez naročitih troškova. Košulje i uniforme kupljene su na vojnom otpadu, a šajkače su djaci doneli od kuća. Iako je radjeno po velikoj hladnoći i dubokom snegu, djaci su zadovoljni, jer je su njihovim projektom uspeli da dočaraju delić atmosfere iz tih istorijskih dana.

 

 

One thought on “Drežnički đaci u ratnom filmu

  • February 1, 2016 at 4:17 pm
    Permalink

    Bilo bi lepo kada bi Grad obezbedio logisticku podrsku i ispunio zelju profesora Racica i njegovih djaka- glumaca da upoznaju Emira Nemanju Kusturicu i zamole ga za misljenje o njihovom radu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *