’’Pršutijada’’u znaku mladih majstora

Dušan Stojanović i Milivoje Tanasković osvojili zlatne medalje za najbolju pršutu

Mlade snage osvajaju pršutarski posao. To je pokazala 16. ’’Pršutijada’’ u Mačkatu, otvorena 15.januara u novoj balon sali kod crkve Svetog proroka Ilije u ovom selu. Medju dvadesetak domaćina koji su izložili svoje proizvode najznačajnije nagrade pripale su mladim majstorima: Dušanu Stojanoviću i Milivoju Tanaskoviću.

Pršutijada 2016.,Ocenjivačka kuća ’’Jugoinspekt’’ pregledala je ono što nude učesnici ’’Pršutijade’’, utvrdila visok kvalitet, pa proglasila po tri najbolja u pet kategorija: goveđa pršuta, svinjska pršuta, slanina, domaća kobasica i ovčija stelja.
Zlatna medalja za najbolju govedju pršutu dodeljena je Milivoju Tanaskoviću, srebrna braći Stojanović, a bronzana Radomiru Šopaloviću. Najbolju svinjsku pršutu ima Dušan Stojanović, drugi i u ovoj kategoriji su braća Stojanović, dok je treći Dragoljub Šopalović. Zlatnu medalju za slaninu dobio je Vladan Stojanović, ispred Radomira Šopalovića i Nikole Brkovića. Najbolju domaću kobasicu proizvodi Dušan Stojanović ispred Nikole Brkovića i Dragoljuba Šopalovića. Zlatna medalja za ovčiju stelju pripala je Nikoli Brkoviću, srebrna Dušanu Stojanoviću, a bronzana Ružici Stojanović.

Ovaj sajaPršutijada2016.m suvomesnatih proizvoda, koji traje tri dana, organizuje Udruženje proizvodjača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga uz podršku opštine Čajetina.Predsednik te lokalne samouprave Milan Stamatović otvorio je ’’Pršutijadu’’ rečima da ćemo sačuvati Srbiju ukoliko sačuvamo selo. U balon sali je na otvaranju priredjen kulturno-umetnički program uz svirku truba i nastup folklora.

Sajam je pun posetilaca, a prodajne cene na tezgama su za pršutu 1.600(govedju) i 1.400(svinjsku), kobasicu 800, slaninu 850, ovčiju stelju 1.000 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *