Mladi iz ”Serdara” od ”HillsUp” festivala do ”Serdarevog konaka”

Zanimljivi planovi udruženja osnovanog s ciljem da pokrene i animira čajetinsku omladinu

Svi smo čuli za zlatiborski letnji ”HillsUp” rok festival, na kome smo slušali poznate bendove, a malo se zna da ga organizuje Omladinsko udruženje za razvoj turizma i ekologije ”Serdar” iz Čajetine. Ono postoji već tri godine s ciljem da pokrene i animira čajetinsku omladinu, a kafe ”Oaza” mesto je okupljanja mladih članova, njihova ”kancelarija”.

Predsednica udruženja ‘Serdar” Sofija Pavlović Luković kaže za portal ”Era media” da su njihove prve ideje bile vezane za organizovanje muzičkih sadržaja. – Vremenom smo smogli snage da krenemo sa organizacijom ”HillsUp” festivala na Zlatiboru, koji je prvi put održan u leto 2014. godine i uspešno protekao. Drugi po redu ovaj festival postavio je još više standarde, pa su ovde prošlog leta nastupili: Van Gog, S.A.R.S., Rambo Amadeus, Blaža i kljunovi, 357, Ju grupa, Osvajači, Zemlja gruva, Osmi dan, Letu štuke, Edo majka i drugi. Organizovali smo i prateće sadržaje: takmičenje u planinarskom orijentiringu, vožnju ”zip lajnom”, turnir u košarci, pogled iz luft-balona i ostale atrakcije za mlade. U organizaciji su nam pomogli Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina – podseća Sofija.

Svih tridesetak volontera u članstvu ”Serdara”, zajedno sa partnerskim udruženjem ”E-zona”, već su, uz podršku Beogradske otvorene škole i čajetinske opštine, ostvarili značajan projekat ”Parkovi za nove šampione”. Sada se pripremaju za ovogodišnje aktivnosti i programe. – Nadamo se da ćemo uspeti da uredimo trg u centru Čajetine kod česme, za koji smo predstavili idejno rešenje. Time bi se unapredio rad ne samo našeg nego i drugih udruženja, probudili mladi za aktivnosti i živnuo omladinski turizam. U narednom periodu planiramo saradnju sa obnovljenim planinarskim klubom ”Tornik”. A jedna od važnijih ideja je izgradnja omladinskog hostela u Čajetini. Njime bi se upotpunila turistička ponuda Zlatibora. Ovakav vid jeftinog smeštaja ovde bi zadržao sve mlade koji s rančevima na ledjima putuju svetom, a nisu u mogućnosti da plate skupe hotelske usluge – kaže nam predsednica ”Serdara”.

Idealno mesto za ovakav hostel, po njenim rečima, bio bi nekadašnji restoran ‘Serdarev konak” u centru Čajetine. To je autentična zgrada sa zanimljivom prošlošću gde bi mogle da se opreme sobe, zajednička kupatila, prostor za zabavu, iznajmljivanje bicikala, organizovanje izleta, animacija i drugo. Ideja ”Serdara” za hostel nailazi na podršku lokalne samouprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *