Mladi u Drežniku oživeli zaboravljeni običaj

kolo_(62)   Djaci s neobičnim maskama na glavama, ogrnuti krznom, kožom i starim vrećama, prošli su pre neki dan kroz selo Drežnik. Pevali su i igrali ispred kuća, poželeli najlepše želje svakom domaćinstvu. Bili su to mladi drežnički koledari, koji su ovom povorkom oživeli staroslovenski koledarski običaj, davno zaboravljen u našem kraju.
Pre toga su se danima u Osnovnoj školi ’’Đura Jakšić’’ iz Ravni, čije je u Drežniku izdvojeno odeljenje, spremali za ove koledare. Djaci su, uz pomoć nastavnika istorije i nastavnice likovnog Danice Pecović, slikarke iz Užica, pravili maske, kostime i rekvizite. Poslednjeg radnog dana u nedelji, po završetku školskih časova, prošetali su u povorci Drežnikom predvodjeni koledarskim vojvodom Milojem Mijailovićem, djakom osmog razreda koji je upravljao konjskom zapregom. Posle šetnje kroz selo djaci koledari su, sve dok nije počelo da se smrkava, plesali u školskom dvorištu uz srednjovekovnu muziku.
Zaslužan za ovu, kao i mnoge druge aktivnosti u negovanju tradicije u skoli, je nastavnik istorije Miloš Racić. On podseća da se koledo kod Starih Slovena svetkovalo uoči Nove godine, a da su pojedini običaji ovog praznika sačuvani u hrišćanskom Božiću. ’’Ovo naše koledarstvo ne znači obnovu nekog paganskog kulta niti manifestaciju sujeverja, nego želju da djaci osnovnoškolskog uzrasta na očiglednom primeru osete duh i kulturu svojih predaka. Najvažnije je da su učenici sela Drežnika sebi priredili jednu folklornu zabavu i druženje koje će pamtiti’’, kaže nastavnik Racić, poznat i po tome što je u ravanjskoj školi zajedno s djacima snimio veliki broj kratkih filmova o značajnim dogadjajima iz prošlosti.

2 thoughts on “Mladi u Drežniku oživeli zaboravljeni običaj

 • December 27, 2015 at 6:35 pm
  Permalink

  Lepo, bravo deco iz Dreznika, cestitka i za nastavnika Racica

  Reply
 • December 29, 2015 at 5:07 pm
  Permalink

  Честитке за проф. Милоша Рацића, Даницу Пецовић и школи у Равнима, “која их имаде”, што би народни певач сликовито рекао.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *